Att byta färg är ingen lösning

Det är inte helt enkelt att vara ideologisk röd i Sverige just nu. Det är ännu svårare att ha ett hjärta som klappar extra starkt för arbetarrörelsen. Förr var det tämligen enkelt; var du arbetare och ville förbättra så röstade du på socialdemokratiska arbetarpartiet. Ni vet, tack vare det så har vi saker som bland annat pension, hyfsad anställningstrygghet, betald föräldraledighet och kollektivavtal. Bra grejer. 

Men idag gör ju mer eller mindre alla partier anspråk på att vara arbetarparti. Moderaternas supersmarta reklamkupp 2006 – för det var exakt vad det var, politiken var samma arbetarfientliga som alltid, men ordval och retorik förändrades – var en succé. Mången medelklassarbetare kände att de vunnit på detta. Centerns lösning är att slopa LAS och ta bort arbetsgivaravgifter. Superduperdumt. 

Sedan har vi ju såklart Sverigedemokraterna som faktiskt har mest LO-arbetare av alla i sin väljarkår. Deras agenda är inte direkt till fördel för oss arbetare. 

Annons

Kom igen, Socialdemokraterna har ju till och med bildat regering med stöd av Liberalerna och Centern! Inget blir bra av den soppan. En krönika räcker inte för att beskriva vad jag tycker om detta. Men absolut, det var väl pest eller kolera som gällde i höstas. Och helt ärligt, när till och med sossar själva är less på den politik som förs så borde vi hoppas på en förändring. De nybildade reformisterna har väldigt många poänger i sitt reformprogram, poänger som borde vara självklara i ett arbetarparti men inte är det längre. 

Jag tror på förändring inifrån, jag tror att förbättring kommer inifrån. Lösningen är aldrig att byta färg i politiken. Vad de än säger är vare sig M eller SD på vår – arbetarnas – sida. Glöm aldrig det. Deras politik försvagar arbetsrätten och fackföreningarnas möjlighet att hjälpa. 

Jag har, inte helt oväntat, en förhoppning om en helröd regering en dag. Dit är det långt. Men som Gävlesonen och den fackliga kämpen Joe Hill sa redan 1915: ”Sörj inte, organisera er”. Engagera er i fackföreningen och i den röda politiken. Praktisera din demokratiska rättighet och var med och skapa en rättvisare tillvaro. Vi har gjort det förut och vi kan göra det igen. Tillsammans är vi faktiskt starka! 

Ida Wallin