Dr Gary, gemenskap och köksarbete

På kajen nedanför Africa Mercy finns tält där ett första möte med patienterna sker. Foto: Maria Ekstrand

Då har jag landat i Dakar och ska för andra gången volontärarbeta på Africa Mercy, det flytande sjukhuset. Organisationen är amerikansk, landet är Senegal och besättningen är en si så där 50 olika nationaliteter.

Organisationen är kristen, landet är 96 procent muslimskt och besättningen består av kristna, muslimer och icke-troende. En salig blandning skulle man kunna säga!

Det finns ingen specifik kultur utan här blandas alla färger, åsikter, traditioner och yrkesgrupper, och jag tror att det vi har gemensamt är kärlek, respekt och gemenskap. Majoriteten har sin kärlek till Gud och vi andra har en kärlek till människan, vilket, ska väl tilläggas, även första gruppen har.

Annons

Alla ombord har respekt för varandra oavsett tro, hudfärg eller yrke. Alla behövs ombord och lilla jag är minsann lika viktig och uppskattad som huvudkirurgen Dr Gary Parker. Fast själv tycker jag att han är viktigare. Om det finns en Gud och Jesus sitter på hans högra sida, då kommer Dr Gary att sitta på den vänstra. I alla fall om jag får bestämma! Mannen är rakt igenom god och ödmjuk som ingen annan jag mött. Förra gången jag var här, hade jag äran att gå på ett föredrag med honom och det tog inte lång tid innan tårarna kom.

Gemenskapen visar sig genom att man bor, äter och arbetar ihop. Och även efter det har lust att umgås med varandra. Och alla får vara med!

Denna gång jobbar jag i köket, en härlig avdelning med en majoritet av afrikaner. Vi är väl en 15 personer och tre av oss är västerlänningar.

Det bakas bröd, hackas grönsaker och lagas mat, medan musiken är högljudd och medryckande. Det gapas och skriks i lokalen och ett och annat danssteg tas tillsammans med skakande rumpor. Det jublas när jag försöker mig på lite afrikanska rörelser, det är inte det lättaste men alltid roar jag någon, haha. Nivån är hög på alla sätt.

Efter en ledig helg med strand, marknader, en och annan öl och gott umgänge, är jag redo att jobba måndag och tisdag. På återseende eller som vi säger här: à tout à l’heure!

Maria Ekstrand

Läs även: Maria blir volontär på sjukhusfartyg

Denise från Kamerun är elektriker ombord och en av Marias närmaste vänner. Foto: Maria Ekstrand
Kissma är day crew från Senegal och den som lär upp Maria i kallköket. Foto: Maria Ekstrand
Med omkring 600 volontärer ombord går det åt en del mat. Foto: Maria Ekstrand