Fuck you, fifflande skattetjuvar

Under en av mina långresor i södra Afrika fann jag mig en dag luspank på en bar i Malawi. Mina sista pengar hade gått till just baren, ägaren som hette Wesley tyckte inte det var mer än rätt att anställa mig som bartender.

Klientelet var blandat och stämningen var intensiv. Backpackers blandat med politiker, sydafrikanska entreprenörer, prostituerade, bitter kolonialbefolkning och kokainkungen Mike samt en snubbe som kallades Big John, som enligt ryktet hade haft ihjäl folk för betalning. Ingen tyckte egentligen om sina bordsgrannar men samtliga utnyttjade varandras olika tjänster.

Första kvällen på jobbet var det väldigt nervöst. Min chef Wesley som var mulatt och uppväxt under apartheid i Sydafrika sa med ett leende: ”You know what Ricky, fuck everybody here”, samtidigt som han hälsade glatt och vinkade till folk i lokalen. Folk hörde honom men bara log misstänksamt tillbaka. Han klappade mig på axeln och jag såg honom inte förrän det var dags att stänga baren och jag skulle gå med en trälåda överfull med sedlar genom den nedsläckta lokalen full av hungriga ögon och ställa in den på hans kontor.  ”You see my friend, no problem at all”, sa han och skrattade mjukt och mullrigt.

Annons

I eftersvallet av valet kan jag tyst yttra min väns ord mot delar av arbetarkollektivet då man röstar fram ett arbetarfientligt parti. Det har blivit så fult att vara arbetare att man till och med röstar emot sin egen politik.

Hur kan man vara så blind att man inte ser en röd tråd i att privatiseringarna i samhället inte bara gör våra samhällstjänster dyrare och mer byråkratiska, utan också att de besparingar och förbättringar som görs inte går tillbaka till samhället utan rätt ner i fickan på ett fåtal ägare.

Jag får ofta höra att en person som röstar vänster och önskar att staten återtog viktiga samhällstjänster är kommunist. Känner inte en enda person som röstar vänster som önskar bli kontrollerad av staten, dock har människor som röstar åt höger ofta inga problem med att sätta allt förtroende i privat ägande där vinsten styr och inte funktion och tillgänglighet.

Högerpolitiken tystas ner och fastnar i en dimma av rasistiska uttalanden och avgående SD-politiker, dödsskjutningar och bilbränder i förorten.

Bakom allt detta rullar elitens pengar in. Med hjälp av storbanker och advokater lyckas man korpa åt sig 70 miljarder av europeiska skattemedel i lömska upplägg. Den största skattestölden i modern tid går oss förbi i små notiser i tidningen. Från politiskt håll har det varit knäpptyst från högern, men när pamparna från Transportarbetareförbundet åkte på lyxkongress för medlemspengar så fick de något att fokusera på.

Tycker båda fallen är skit som inte ska få ske, kan dock tycka att det är märkligt att en nota på 600 000 kronor för en kongress får mer fokus än när århundradets kuppmakare stjäl pengar som det skulle ta mig över 600 000 år att få ihop i skatteinbetalningar.

”Fuck everybody” sa min vän, orden har fastnat, vet inte riktigt vad han menade, men ni som snodde 70 miljarder vill jag stillsamt be att dra åt helvete.

RIKARD MATTSSON