Hur vill du att kollektivavtalet ska se ut? Finns det texter i avtalet som du vill ska förändras? Fundera redan nu – om ett år är det dags för avtalsrörelse.
När det är omorganisation eller andra förändringar på gång så kommer alltid frågorna om vilken rätt arbetsgivaren har att göra si eller så.
Den kanske vanligaste frågan är om arbetsgivaren kan flytta mig till annat fartyg eller annan vakt på samma fartyg. Svaret är ja på båda, så länge fartyget seglar inom samma trafikområde. Är det inte samma trafikområde så krävs godkännande av den enskilde.
Är du ensamstående och har barnen varannan vecka så finns det inga garantier i kollektivavtalet att du får behålla ”din” vecka, utan du kan med två veckors varsel flyttas till en annan vecka.
Det finns ett visst skydd i olika lagstiftningar, som handlar om missgynnande osv, men dessa är inte på något sätt heltäckande om arbetsgivaren följer regelboken. Vi kan tyvärr konstatera att våra avtal inte hängt med i utvecklingen ombord.
Nu hoppas jag att inte arbetsgivarna sitter och gör förändringar för att jävlas. Men förändringar kan ju ske och då ska medlemmarna veta om vilket skydd som finns och inte finns. Det finns flera exempel på text i vårt avtal, där tiden sprungit förbi och avtalet inte hängt med. Därför måste vi utveckla avtalet så att det matchar dagens samhälle.
Vi har nu cirka ett år kvar tills vi är mitt inne i en avtalsrörelse. Därför vill jag uppmana alla medlemmar att redan nu börja fundera över hur du vill att avtalet ska utvecklas. Vill du ”bara” ha mer lön eller finns det texter i avtalet som du skulle värdera högre om de förbättrades och bättre speglade det samhälle vi lever i idag?
Några exempel kan vara: Tänk om arbetsgivaren skulle behöva meddela nytt schema fyra veckor i förväg istället för dagens två.
Idag bör färjeavtalet om möjligt planeras utifrån den så kallade 1:1-principen. Tänk om det stod skall istället för bör.
Men de som vet detta bäst är givetvis de medlemmar där kollektivavtalet är en del av vardagen, så jag gav er bara några exempel som hjälp på traven.
Håll utkik i våra informationskanaler när avtalsrörelsen drar igång. I min nästa spalt precis innan sommaren tänkte jag berätta om hur du skriver och vad du ska tänka på när du skriver en motion till avtalsrörelsen.
Mikael Lindmark