Hellre röd och PK än tvärtom

Att vara vänster är numera mycket mer än en politisk ideologi. Det innefattar dessutom att vara PK, det vill säga politiskt korrekt. Ett uttryck som slängs hejvilt i debatten nu för tiden. Och det används alltid som nedvärderande och negativt. Vid nästan alla tillfällen jag pratat politik – både ansikte mot ansikte och via sociala medier – så kommer det utslängt som en förolämpning eller i ett försök att idiotförklara mig. Det är helt enkelt dåligt att ”vara PK”.

Enligt Wikipedia används uttrycket i första hand för att beskriva ”idéer och åtgärder som syftar till att motverka etnisk, könsmässig och sexuell diskriminering, men också andra åtgärder för miljöns, jämlikhetens och rättvisans skull”. Det vill säga rätt vettiga saker.

Hur detta kan anses som något dåligt och negativt är och förblir för mig en gåta. Det är tydligen bättre att sparka nedåt och slicka uppåt.

Annons

Jag vet att jag hellre är röd och PK än röstar för det motsatta.

Efter en valrörelse som känns evighetslång, ovanligt rörig samt med väljarundersökningar med minst sagt blandade förhandsgissningar så har vi tillslut ett resultat. Måhända ett resultat som i skrivande stund inte gett någon solklar regeringsbildning eller klarhet i hur Sverige ska se ut under denna mandatperiod. Känslan är ju att alla är mer eller mindre besvikna, osäkerheten är stor, och det politiska spelet är mer kaosartat än någonsin.

Mången SD-anhängare hade en förhoppning om ett valresultat på över 30 procent, så det är lätt att förstå deras besvikelse när de till slut landade på 17,5 procent. Inte heller jag är nöjd med de siffrorna, men av en helt annan anledning. Att nästan var femte svensk på allvar tror att SD driver en politik som ska göra det bättre för dem och för Sverige är för mig helt ofattbart. För de allra flesta av oss är det själva definitionen av att skjuta sig själv i foten.

Vänsterpartiet har gått fram något vilket är glädjande. Men socialdemokratins nedåtgående resultat i de flesta kommuner och i riksdagen måste bero på att vi varit dåliga på att informera. Vi i ”PK-maffian” har helt klart misslyckas att förklara att de flesta som röstar på Alliansen och SD faktiskt gör sig en otjänst.

Jag tycker att det är skrämmande att politik nu handlar om påhopp förpackade som retorik i stället för att tala om den politik som man vill och ska föra. Pajkastning är även det ett uttryck som florerat i denna valrörelse. Men all rätt kan jag tycka, debatterna har sällan varit särskilt konstruktiva.

Men är vi medborgare så dumma att vi inte i detta informationssamhälle faktiskt kan ta reda på fakta och bakgrund i stället för att lyssna på några lösryckta utsagor i en direktsändning? Inte sällan är dessa uttalanden rätt tvivelaktiga i förhållande till sanningen. Det mesta verkar handla om att hitta syndabockar – som är enkla att skylla allt mellan himmel och jord på – i stället för att ta ansvar för sin egen agenda.

En sak är säker, valresultatet betyder inget positivt för majoriteten av oss. Många av oss löntagare kan nog förvänta oss försämringar framöver. Kom ihåg det när du gnäller på försämrad a-kassa, är arg för att din kommun fått mindre pengar till skola och omsorg och helt plötsligt till din fasa inser att dina rättigheter och trygghet som anställd är mer eller mindre borta.

Det var inte vi Politiskt Korrekta som satte dig i den sitsen. Den valde du själv när du röstade.

Ida Wallin