Dåligt ledarskap kostar för mycket

Petra Sviberg. Foto: Nina Varumo

Hur ofta tänker du på dåligt ledarskap? Om du har en anställning, tillfällig eller fast, är chanserna goda att det tar upp en betydande del av dina medvetna tankar. 

I min google-historik hittar jag bland allmänna väder[1]förfrågningar och restaurangmenyer en pärla: “Vad kostar dåligt ledarskap?”. Intressant, vad gömmer sig där? En rapport anno 2014 från Arbetsmiljöverket ska det visa sig.

Siffrorna är fokuserade på den grafiska branschen, som dragits med stora problem med unga medarbetare som känner att de har drömjobbet och därför accepterat avtal med oreglerad arbetstid, en miljö med vassa karriärarmbå[1]gar och suddiga gränser mellan arbete och arbetsrelaterad fritid. Hmm. Kanske inte helt utan paralleller till en viss[1]tidsanställning inom sjöfarten tänker jag. Alltså relevant.

Noga läser jag. Och slutsatsen är att det, oavsett bransch, är betydligt billigare för en arbetsgivare att göra sig av med en dålig ledare än att låta eländet fortgå. Även om jag ägnar en stund åt att överslagsräkna kring vad det kan tänkas kosta att söka ny kompetens till ledarpositionen blir resultatet samma.

Annons

Verkligheten bakom dåligt ledarskap är i sig förödande. Förutom att det dåliga ledarskapet traumatiserar de anställda så sprider det sig: Medarbetare som aspirerar på roller som framtida ledare skolas in i ett destruktivt sätt att leda. Även de som genomskådar ett dåligt ledarskap och har som mål att själva leda på ett bättre sätt, är ofta i så hög grad traumatiserade av sina dåliga upplevelser av ledning att de i pressade situationer faller in i det mönster som fanns tillgängligt då de själva leddes. En dålig chef som får fritt utrymme under så lite som ett år kan potentiellt fortsätta att kosta ett företag i flertalet år efteråt i kringeffekter.

För att bryta cykler kring dåligt ledarskap behövs medvetenhet. Den skapas i trygg dialog med dina kollegor och förtroendevalda. Bryt aldrig en kollegas förtroende då denne anförtror dig hur den drabbats av dåligt ledarskap. Var medveten om att dåliga ledare ofta har en klick runt sig som entourage, var uppmärksam på att en dålig ledare inte enbart definieras av hur den behandlar dig: Dina kollegor är din arbetsmiljö och det som drabbar dem drabbar även dig.

Det är underbart, revolutionärt och absolut världsomvälvande på sätt du knappt kan överblicka om du vågar säga ifrån. Då är du en hjälte. Men det är okej om du inte pallar. Du kan ändå vara stödet som gör att någon annan vågar. Och vi som fackförening behöver nog bli bättre på att lära våra medlemmar vad dåligt ledarskap är och hur det påverkar dig. För vad vore årets första krönika utan en liten brasklapp av självinsikt. Vi ses här på vänsterkanten under hela 2024.

Petra Sviberg