En tanke för den fria tanken

Sebastian Rydell, sektionsordförande för Seko sjöfolk på Öresundslinjen.

Smarta telefoner, bilar och datorer – fördelarna är många och utvecklingen rusar i väg snabbare än någonsin, till synes utan rorsman. Men som allt i livet har sin motpol så har även den intelligenta utvecklingen. Det är med en nostalgisk blick som jag minns när man i pojkrummet såg på Terminator 2 för första gången efter att man tjatat på föräldrarna att hyra den på A-Video. Robotarna skulle ta över världen och vända sig mot sin skapare; människan.

 Jag är inte någon domedagsprofet, vi är ganska långt ifrån en robotdominerad värld med ett AI intellekt som tar över i evolutionskedjan. Men det finns något annat som är mer skrämmande, nämligen att man sakta men säkert överlåter sitt innersta väsen, den fria tanken, att bli påverkad av situationen. Ett typiskt svar när man frågar om något man vill ha reda på är ”fråga Google”. I slutänden är det kanske inte robotarna som utplånar oss alla, det blir troligen vi själva som gör det, sakta men säkert. Vi kan inte låta vare sig den fria tanken eller våra jobb hotas av vår bekvämlighet.

Jag blev stött när jag på vårdcentralen en gång blev uppmanad av receptionisten att själv registrera min ankomst i loggen via en behändig dator. ”Det är det nya sättet” sa hon med bestämd röst. Det enda som florerade i mitt huvud var varför jag skulle assistera henne att göra sig utbytbar?

Annons

Många äldre människor i detta land blir drabbade av den kalla maskinens hand genom att tvingas använda bank-id, även om de varken har intresse eller adekvat teknik för det. Register och valuta – ja, allt ska tillfalla datorerna. Det arbetas för fullt med att automatisera lastbilar och livsmedelsaffärer. Journalister behövs snart inte, inte musiker heller för den delen, för det sköter den bekväma datorn.

Jag vill inte på något sätt skrämmas, utan bara slå ett slag för den fria tanken. Det är den som skiljer människan från andra däggdjur och det som gör oss så unika. Så snälla tänkande människa, skänk en tanke åt dina fria tankar.

Sebastian Rydell är krönikör i Sjömannen. Han arbetar ombord på Aurora och är sektionsordförande i Forsea