“Inte en skattekrona till kapitalisterna!”

Annons

”Vad fan får jag för pengarna”, de orden känner ni säkert igen. Avgående ordförande i Svenskt näringsliv Leif Östling gnällde ljudligt i pressen efter hans namn kommit fram i paradisläckan, där rika människor gömt pengar i bluffbolag för att slippa betala skatt. Han gnällde över att avkastningen på hans skattepengar gav så dålig utdelning för honom personligen.

Man kan jämföra det med att äta en 5-rättersmiddag på en lyxig restaurang, när man smaskat i sig den syndigt goda desserten reser man sig upp och går. När man sedan blir stoppad i dörren och frågad om man tänkt betala notan tackar man vänligt men bestämt nej för man är proppmätt och helt enkelt inte hungrig längre. På samma sätt planerar många riskkapitalister sin ekonomi, skattepengar som var menat för välfärd hamnar direkt i fickan utan att passera skattemyndigheten för att återinvesteras i Sverige.

Välfärden i Sverige blir allt mer privatiserad, man säljer ohämmat ut Sveriges välfärd till lägsta bud. Många avtalsområden inom Seko är hårt drabbade av upphandlad verksamhet. Personalen drabbas alltid, livet vänds upp och ned och inget känns säkert längre. Arbetstider dras in samtidigt som arbetsuppgifter läggs på, personalstyrkan dras ned. Vi arbetare som står i välfärdens rampljus får ta smällen för den nedprutade välfärd vi så stolt och envist försöker representera. Samtidigt plockar storbolagen ut miljardvinster.

Annons

”Vad fan får vi för pengarna”, den frågan borde kommuner och landsting ställa till regeringen. Hur kan det bli billigare att leasa ut en samhällstjänst till någon annan för betala miljonvinster till aktieägare? Kommuner och landsting har blivit en beställarorganisation, där fokus istället läggs på jurister och ekonomer snarare än att utveckla verksamheten. Välfärden blir dyrare och mycket mer byråkratisk, viktiga sakfrågor fastnar ofta hos dyra konsulter som inte har någon kontakt med kärnverksamheten. Låt tjänstemännen hos våra kommuner och landsting få ett tydligare ansvar över våra skattepengar, driv välfärden i egen regi där varenda skattekrona går tillbaka in i statsapparaten och inte till riskkapitalister. På så sätt får vi som arbetar i dessa verksamheter en tryggare vardag och slipper agera handelsvara vid varje ny upphandling.

Rikard Mattsson


Rikard Mattsson har arbetat i Stockholms skärgård de senaste 20 åren som matros på olika passagerarfartyg, och jobbat fackligt i cirka tio år. Han jobbar även facklig-politiskt och är vice ordförande i den socialistiska föreningen Röda lanternan som står Vänsterpartiet nära, och som driver frågor om sjöfart.