ITF:s kampanj gör skillnad

I en värld som stundtals känns allt mer och mer galen på grund av alla auktoritära och högerextrema politiker är det viktigt med positiva motkrafter. En sådan motkraft är Seko sjöfolks tidigare kulturpristagare Mikael Wiehe.

Att bevista en konsert med Wiehe hör sommaren till. När Malmöpågen sjunger Woody Guthries ”Det här är mitt land – det här är ditt land” blir det en sång om solidaritetens och medmänsklighetens Sverige, om ett Sverige som alla inskränkta Sverigedemokrater avskyr.

En annan viktig positiv motkraft är det globala transportfacket ITF. Inte minst har ITF:s snart 70-åriga kampanj mot bekvämlighetssjöfarten spelat en viktig roll för sjöfolk över hela världen. Från kampanjens första stapplande steg i juli 1948 och fram till idag har utvecklingen varit imponerande. Efter att i flera år ha varit en kampanj på sparlåga var det främst tack vare de svenska och finska sjöfacken som fiffelflaggskampanjen på allvar fick ny fart i början på 1970-talet. Resten är historia.

Annons

Utvecklingen därefter har varit enorm. Antalet fartygsinspektioner når varje år nya rekordsiffror. Statistik för 2016 visar att ITF:s över 150 inspektörer gjorde hela 10 723 fartygsinspektioner.

I backpay (innestående löner till besättningar) lyckades inspektörerna förra året få ut drygt 42 miljoner US-dollar.

Antalet sjömän som idag arbetar på ITF-godkända avtal är över 300 000 och det finns fler än 12 000 fartyg med ITF-avtal.

Historiskt har de svenska och nordiska sjöfacken alltid spelat en viktig roll i kampanjen. Att på nära håll ha kunnat följa inspektörernas oförtröttliga arbete för att hjälpa utsatt sjöfolk har varit en stor förmån. Det arbetet har gjort att de värsta fiffelredarna idag undviker att angöra våra hamnar, alternativt inser att de måste teckna ett avtal med ITF innan de kommer till svenska farvatten.

Tack vare ITF:s framgångsrika kampanj är situationen för världens sjöfolk betydligt bättre än den annars skulle vara. Det är ingen överdrift att påstå att nästan allt sjöfolk världen över vet vad ITF står för och är tacksamma för det globala fackliga stöd de kan få.

Betydligt mer upprörda över kampanjen mot bekvämlighetssjöfarten är säkert fortfarande många fiffelredare. Det handlar om de redare som försöker maximera sina vinster genom att grovt utnyttja sjöfolket som arbetar på deras båtar.

Internationell solidaritet är en grundpelare i facklig verksamhet, och ITF:s framgångsrika kampanj mot den undermåliga sjöfarten är ett lysande exempel på praktiskt internationellt solidaritetsarbete i verkligheten.

Lennart Johnsson