Kärlek är härligt – men var professionell

Jeanette Ganesjö
Jeanette Ganesjö. Foto: Petra Sviberg

Att vara sprudlande nykär är nog en av dom bästa känslorna som finns, men passar det på jobbet? Eller är det passande att chefen tar in sitt barn eller barnbarn att jobba på sin avdelning ombord? 

Det här är situationer som kan bli knepiga och jobbiga för alla i närheten om det inte sköts. Man måste kunna skilja på jobb och privatliv, oavsett relation, och vara professionell på arbetsplatsen i alla lägen, oavsett hur obekvämt det blir.

Det är många som finner kärleken ombord, vi förstår ju varandra på ett sätt som ”landkrabborna” inte förstår. Man har samma livsstil och arbetstider och allt som hör sjölivet till.

Annons

Det är också många som inspirerats av sina föräldrar: ”Mina föräldrar har alltid jobbat till sjöss, jag vill också ut!”  En familjemedlem eller partner behöver inte innebära att man inte kan jobba på samma fartyg men det hänger mycket på dig/er som individer hur det kommer att gå. Diskriminering, särbehandling, favorisering osv är ju aldrig acceptabelt.

Det är många som finner kärleken ombord, vi förstår ju varandra på ett sätt som ”landkrabborna” inte gör.

När kärlek uppstår ombord är det vanligaste nog att man jobbar på två olika avdelningar. Det börjar lite i smyg, man vet inte vart det bär av, det är nytt och spännande, man försöker kanske hålla det hemligt och är extra professionell när andra människor är i närheten. Och det är bra, för om man kan vara professionell kan det funka att jobba på samma fartyg och kanske även på samma avdelning, även om det inte är ultimat. 

Att öppet på arbetsplatsen visa sin kärlek för varandra bland kollegor och gäster är inte professionellt, oavsett hur underbart det känns.

Ponera att du träffar en ny partner ombord. Det visar sig att den här personen är väldigt klängig, kan inte låta dig vara ens när ni jobbar, kanske lite svartsjuk också. Kommer det att påverka ditt jobb? Riskerar det påverka dina kollegor? Ja, troligen – och om ni jobbar på samma avdelning riskerar det bli än värre. Det är ett worst case scenario, men också kanske en ögonöppnare. Tänk dig för, så att du också ser riskerna.

En förälder som har sitt barn arbetandes på samma avdelning kan kanske lockas att ge fördelar eller att särbehandla sitt barn, och det är aldrig ok. 

När vi går ombord är vi kollegor, familjerelationen får man lämna hemma. 

Jeanette Ganesjö