Klimatet förtjänar vårt bästa

Kenny Reinhold. Foto: Dick Gillberg

Jag vill börja med att hedra en nyss avliden arbetskamrat, som jag vet att alla frekventa läsare av tidningen Sjömannen kommer att känna igen. Reportern Jörgen Tiger gick hastigt bort i slutet av juni. Jörgen var en mycket snäll och duktig medarbetare med ett suveränt sinne för att få fram reportage som var både spännande och intressanta. Han var en av oss alla på kontoret mycket uppskattad arbetskamrat. Vi på Seko sjöfolk och vänner i vår omgivning saknar Jörgen, som rycktes bort på tok för tidigt. Jag vill tacka Jörgen för en mycket god vakt!

Det skrivs mycket om Greta Thunberg i medierna. Det senaste som uppmärksammats är resan med segelbåt över Atlanten till New York och FN:s klimattoppmöte, dit hon är inbjuden. Hon seglar dit för att hon vägrar att flyga för miljöns skull, vilket i sig är både klokt och ett gott ställningstagande.

Denna modiga 16-åring har verkligen fått uppmärksamhet världen över och gjort mycket i klimatdebatten som få andra klarat av. Det är väl Donald Trump då, som fått lika mycket uppmärksamhet, men då för sina som vanligt korkade inlägg och sin förnekelseretorik som dessutom innebär att han ska öka inslaget av fossila bränslen. (Det positiva är att USA trots detta enligt färska uppgifter ökar användandet av förnybar energi i landet.) 

Annons

”Denna modiga 16-åring har verkligen fått uppmärksamhet världen över”

Jag är ingen forskare eller klimat­expert. Men man behöver ju inte tillhöra Mensa för att misstänka att det vi gör med vår planet i längden kommer att få katastrofala konsekvenser både för oss och för våra barn. Den globala uppvärmning som sker – oavsett om det beror på vår rovdrift i världen och dess utsläpp, eller om det är en klimatcykel som återkommer frekvent med långa mellanrum – ger oss problem. Det kan vi inte förneka. 

Idag finns det flera tickande bomber runt om i världen. Bland annat i Ryssland, där Sibiriens permafrost aldrig tidigare smält men där man nu ser att det börjar smälta i islagret på den ryska tundran. Där under isen finns ofantliga mängder metangas som är tjugo gånger aggressivare än koldioxid, och det utsläppet får nog Preems nya anläggning i Lysekil att te sig som hundfjärt i rymden. 

”Där under isen finns ofantliga mängder metangas”

Utöver den ryska rysaren har vi Brasilien och Amazonas, där det förutom en aggressiv avskogning som hotar regnskogen dessutom brinner på flera tusen olika områden. En majoritet av bränderna är enligt uppgift anlagda av bönder för olaglig skogsavverkning, men en del bränder beror på temperaturhöjningarna.

Avverkningarna i Amazonas har minskat arealen av regnskog – ”världens lunga” – med 17 procent. Och just detta område producerar cirka 20 procent av jordens syre. 

Jag är som sagt ingen forskare eller klimatexpert. Jag har inte alla fakta. Men oavsett vem som har rätt eller fel, vill jag kunna säga till mina barn att vi nådde i alla fall klimatmålen och gjorde vad vi kunde. 

Kenny Reinhold