Låt inte näthatet styra politiken

I det massiva informationsflödet på sociala medier skrivs det allt mindre, vi delar istället andras åsikter, ofta rakt av utan att kolla upp fakta, inte minst nu i valtider. Att ge sig på att bemöta uppenbara felaktigheter leder oftast till att man snabbt kastas in i olika fack där man är för mycket vänster, för mycket gay, för mycket invandrare eller för mycket rasist. Sakfrågan bemöts sällan, utan den fastnar i klistret av vad man uppfattas ha för slags social etikett, och den felaktiga artikeln delas vidare som om inget har hänt.

Det blir inte bättre av att en av världens mäktigaste män twittrar ut halvsanningar och sedan skyller på Fake News när halva världen försöker korrigera hans felaktigheter. Smutskastning av olika sociala grupper har gått från hemliga rum rätt ut i offentligheten. Människor smutskastar helt öppet andra medmänniskor som inte anses som ”våra egna”.

Detta påverkar politiken. Solidariteten har bytts ut mot en allt för vanlig offerkänsla där individen står först och kollektivet glöms bort. Viktiga politiska frågor försvinner i en hatisk debatt om vilka som får vara med och vilka som ska bort.

Annons

Vissa medlemmar väljer bort en tydlig arbetarpolitik mot fackligt fientliga partier, ofta på grunder som inte påverkar deras egna vardag överhuvudtaget. I min vardag passerar jag dagligen igenom tre så kallade no-go zoner i min hemkommun Botkyrka. I min yngsta sons klass är det ca 50 procent invandrare. Hur påverkar det mig i min vardag? Inte alls säger jag, och förundras ofta över hur det kan påverka så många vars enda referens i sin egen verklighet är att dela artiklar om vardagen där jag bor. Att lösa en dålig integration med ett hårdare rasistiskt klimat tror väl inte någon på, det ger samma effekt som hos en Sekomedlem som får ett fackligt fientligt parti vid makten.

Det här valet känns som den gamla Hassan sketchen 10.000 tyska bögar, där man inför dåvarande EU-val ironiserade över hur många homosexuella som skulle komma in i Sverige om vi gick med i EU. Denna gång saknas ironin.

Låt valet istället handla om att rädda demokratin där pressfrihet, yttrandefrihet, fackliga rättigheter hänger på en skör tråd i fel händer. Reflektera kring din situation, din verklighet. Är det verkligen hatet mot den fattige burksamlaren utanför affären, eller är det någon annanstans skon klämmer? Vilket svaret än blir så kommer det förstnämnda aldrig leda till något bättre, allra minst för dig.

Att diskutera politik med människor av annan politisk hållning än du själv är ofta mer intressant än att tala med ens politiskt likasinnade.

Håller vi vissa partier utanför debatten så förlorar vi alla på det och bevisligen förlorar den demokratiska processen på det.

Valfläsk kommer vi ha nog av under valet, försök istället förstå varför dina kollegor och vänner röstar som de gör, det är ju då demokratin blir intressant. Jag håller babord i valet, vad gör du?

Rikard Mattsson