Allt är möjligt idag

2020-talet har inte börjat bra, med två års pandemi och sedan kriget i Ukraina som bröt ut i februari i år och fortfarande pågår. Fram till idag har börsen rasat cirka 30 procent, inflationen rusar och energipriserna slår alla rekord i kostnader som dessutom slår mot alla. Ingen kommer undan, fast de som har det mycket gott ställt kan ju säkert klara av dessa omvälvningar tämligen bekymmerslöst. Men för gemene medborgare så börjar läget bli riktigt tufft för jävligt många. 

Putin har ju i sitt vansinne ställt till med oreda i princip hela världen. Vi har en galen Nord­korean som leder ett land med medborgarna som gisslan och i misär, men bygger ballistiska robotar som han skickar kors och tvärs över Japan. Vi har Bolsonaro i Brasilien som är för tortyr och en stolt homofob, som har rekordskövlat regnskogen i Amazonas och tänker utöka skövlingen om han blir president på nytt. 

Förutom alla dessa puckon, ett gäng bindgalna ”ledare”, så bryter dessutom cirka 80 procent av världens länder mot mänskliga och fackliga rättigheter!  

Annons

Nu har ”någon” saboterat gasledningarna Nord Stream 1 & 2 och det har skett bokstavligen på vår bakgård. Vem som ligger bakom vet vi inte än, om vi ens kommer att få reda på det, men misstankar finns på sina håll. En är Ryssland själva, och det känns både troligt, bisarrt och samtidigt otroligt.

Jag tror att många av er kommer ihåg Evergreens fartyg M/S Ever Given, som i slutet av mars 2021 parkerade fören på ena kanalsidan och aktern på den andra. Det tog sex dygn att dra loss henne.

Konsekvensen blev att detta fartyg stoppade en konvoj på 15 större fartyg med olja och containrar, samt att flera hundra fartyg låg på varsin sida om Suezkanalen och väntade på att passera genom kanalen. Denna lilla manöver gjorde därmed ett stort avtryck och störde i princip hela världshandeln i månader efteråt.

» Tänk om någon skulle få för sig att sabotera världshandeln

Med tanke på att detta var en mycket olycklig omständighet: tänk om ”någon”­ skulle få för sig att sabotera världshandeln och sabotera eller spränga fartyg i eller­ nära Suezkanalen? Eller om ”någon” skulle spränga Panamakanalens slussar? Snacka om no shipping, no shopping… Jag hoppas ju att det aldrig händer, men med sådana livsfarliga nötter till världsledare så är fan allt möjligt idag. Det är bara deras fantasi som begränsar dem.

Ever Given störde vår shopping lite grann och under en kort period. Vid ett större sabotage skulle man verkligen inse sjöfartens helt avgörande betydelse för världshandeln.

Det ska förresten bli intressant att se vad den nya regeringen gör för sjöfarten. Det blåa laget har aktivt stöttat förslagen framtagna av Blå Tillväxt de senaste fyra åren. Det ska bli riktigt intressant att se om de nu verkställer våra förslag – enkla och billiga åtgärder för att få till en bättre, större och mer konkurrenskraftig­ svenskflaggad sjöfart.

Utan Sekos medlemmar stannar Sverige – utan sjöfolket och sjöfarten ­stannar hela världen! No Shipping, No Shopping!