Dags att skörda frukterna

Tiden går fort och ibland så snabbt att man knappt hänger med i svängarna. Tyvärr slog ett riktigt äckligt j-a skitkrig till av en troligtvis sinnessjuk diktator, innan vi ens hade ­hunnit lämna den akuta delen av pandemin bakom oss.

Kriget, Rysslands förbannade invasion av Ukraina, har det skrivits mycket om. Jag kan inte annat än om och om igen fördöma den ryska attacken mot ett demokratiskt självständigt land som Ukraina är. Oron om att Putin har törnat totalt är nog inte helt obefogad. Vårt fulla stöd går till det ukrainska sjöfolket och till alla landets medborgare, till alla de stackars kvinnor­ och barn som är på flykt, och all vår solidaritet till alla ryssar och ryskt sjöfolk som fördömer Putins invasion och krigsbrott!  

Som sagt, tiden går fort. Avtalsrörelsen 2020/2021 genomfördes mitt under en härjande pandemi, när framför allt färje­näringen och rederier som transporterade en stor andel passagerare var i brygga och genomled ett stålbad. Men tack vare goda insatser från sjöfolket­, Seko sjöfolk och staten med sitt permitteringsstöd, så kan vi idag se fram emot lite av de frukter vi lyckades förhandla fram under dessa avtals­förhandlingar, och en god ingrediens i vår uppgörelse som gäller till den 31 mars 2023.

Annons

Med anledning av det svåra läget som då var för många rederier, kom vi överens om att göra avtalet baktungt. Det innebär att vi lade den större löneökningen på sista året. I praktiken betyder detta att genomsnittet av sjöfolket kommer att få cirka 1 000 kronor mer i månaden från den 1 april 2022. Det är höjningar i både lönetariffer och i diverse tillägg; dock höjs inte alla tillägg men flera av dem höjs. 

Det gamla anrika rederiet, numera ett sunkigt skitrederi med flytande skampålar­ med P&O Ferries målat på utsidan, lyckades med att totalt misslyckas när de avskedade 800 sjömän via ett förinspelat meddelande och sparkade iland dem bara några timmar senare. Jag hoppas att alla som någon gång framöver ska åka färja till de brittiska öarna, eller andra linjer, om möjligt väljer bort P&O och åker med ett annat rederi än detta. Snacka om att lämna anställda och familjer i sticket. Jag säger bara avskum och aldrig P&O igen… Varför inte ta Stena Line istället?  

För övrigt anser jag att politiker borde lyssna mer på sjöfartens partssamarbete Blå Tillväxt och att regeringen ska verkställa de förslag som vi tillsammans i Blå Tillväxt har tagit fram. Enkla billiga förslag för att få till en bättre och konkurrenskraftig svenskflaggad sjöfart! 

Utan Seko stannar Sverige, utan sjöfolket stannar hela världen!

Kenny Reinhold, ordförande