Nu behövs nystart

Inget är sig likt inom sjöfarten, och ja, nästan inte någon annanstans heller.  En del saker kanske kommer att bli någotsånär normala igen, men vi vet inte vad, eller om det någonsin blir som innan. Det enda vi egentligen kan vara säkra på är att vi inte vet när det i så fall sker. 

Coronautbrottet har påverkat och drabbat oss alla i någon form. Allt ifrån det allra värsta, att förlora nära och kära, till att förlora sitt arbete, som är ett helvete idag med den situation som uppstått på arbetsmarknaden.  

Det kommer att behövas återstarter och omstarter efter sommaren. Förutom att de flesta färjerederierna har gjort stora förluster ekonomiskt under vår och sommar, så behöver de rida ut höst och vinter också. Sjöfolket har drabbats hårt med många varslade och uppsagda. Och i stort sett alla säsongsanställningar, som vi vanligtvis brukar ha från april till en bit in i september, bara försvann. Arbetstillfällena gick från runt 1 000 till 0.

Annons

”Sjöfolket har drabbats hårt med många varslade och uppsagda”

I detta läge pratar ett par partier otroligt nog om skattesänkningar och att satsa på ett utökat rutavdrag. Det är ju inte rut­avdrag eller skattesänkningar vi behöver nu! Vad vi behöver är kraftfulla stöd till både arbetare och företag. Vi måste starta om med kraftfulla investeringar. 

Det är livsviktigt att starta om Sverige med kraft. Gör vi inte det så hamnar vi i baksätet, och då blir det andra länder och andra företag som tar över näringar och är konkurrenskraftigare än de svenska företagen och de svenska arbetarna.

”Det är livsviktigt att starta om Sverige med kraft”

När det gäller att starta om sjöfarten, både färje- och storsjöfarten, så fanns det redan innan covid-19 skarpa, billiga och realistiska förslag på åtgärder för att göra svensk sjöfart ännu bättre och konkurrenskraftigare. Vi har under många år, inom ramen för samarbetet Blå Tillväxt, försökt få regeringen att genomföra detta. Nu är det hög tid att verkställa det som arbetsmarknadens parter är överens om. Om regeringen genomför Blå Tillväxts förslag inom 6–12 månader, så skulle vi få en stark, framtidssäkrad och livsviktig sjöfart och möjlighet att utveckla svensk sjöfartsnäring och svenska arbetsplatser under svensk flagg!

Sveriges beredskap för kris var inte bra. Jag hoppas att vi efter utredning av vad som inte fungerat bra under krisen kan åtgärda och bygga bort dessa brister med väl satsade skattemedel. Vi behöver inte försämringar i LAS och otrygga anställningar. Det är inte det vi bygger upp Sverige igen med – tvärtom. 

”Krisen visade att både rederier och Seko gjorde snabba och bra uppgörelser”

Facket är starkt och förhållandet på arbetsmarknaden med arbetsgivarna är jämlikt. Det behövs inga förändringar i arbetsrätten. Och för att vara helt ärlig: Krisen visade med all tydlighet att både rederier (de allra flesta) och Seko gjorde snabba och bra uppgörelser för båda parter. Det låg i allas intresse att rädda både företag och anställda, med alla tillgängliga medel och inom arbetsrättens regelverk, som hjälpte i de flesta fall men tyvärr inte överallt.

Regering: gör en nystart tillsammans med oss. Arbetsmarknadens parter genom Blå Tillväxt har både viljan och idéerna. Dessutom till en högst blygsam kostnad.

Kenny Reinhold