Politiker, stå på tå!

Efter 15 månader med den förbannade pandemin, som vänt upp och ner på allt och ställt till så mycket lidande och elände, och som fortfarande härjar ganska friskt, börjar det ­plana ut lite.  Jag hoppas verkligen att alla vaccinerar sig och att vi inte behöver se ­ytterligare en våg av smitta efter sommaren. Jag hoppas att sjöfolk och rederier som blivit extra drabbade i pandemins framfart nu kan se en ljusning framöver.

Jag är enormt stolt över att vara en före detta sjöman, jag är än idag sjöman i hjärta och sinne, och jag är stolt över hur allt sjöfolk har stått ut och gjort sin plikt. Tillsammans med många redare och ett stort antal flaggstater har de sett till att världen trots en fruktansvärd pandemi lyckats hålla transporterna flytande och ”just in time” under denna tid. Ja, förutom Ever Given då, som försökte göra ett uttag i ”sandbanken”… 

Sjöfolket har som vanligt tagit sitt fulla ansvar under denna tid. Majoriteten av ­redarna världen över har tagit sitt ansvar, dock med ett antal katastrofala incidenter internationellt sett. Sedan har vi haft blandade flaggstater, där en del har ­varit mycket positivt drivande medan andra fullständigt har missat (läs: struntat i) att de som flaggstat har ett ansvar att ta enligt internationella principer som ILO och MLC. Detta har de inte gjort, och det är i sig fullständigt oacceptabelt. 

Annons

”Sjöfolket har sagt sitt fulla ansvar under denna tid”

Vissa av de här ländernas flaggor – som ofta är bannade av Paris MOU och FoC-förklarade av ITF och där det värsta patrasket inom den lägsta delen av redarkåren registrerar sina fartyg – är sådana lågvattenmärken att de borde förbjudas att idka verksamhet.

När det nu förhoppningsvis går åt rätt håll och läget verkar mer positivt för varje dag, så finns det inget viktigare för sjöfarten än att ha en regering som står på tå. Man kan kalla det för en uppstart eller till och med nystart för att ge svensk färje- och handelsflotta chansen att växa till sig. 

Regeringen har satsat bra, men tyvärr inte bra nog eftersom vi har missat både möjliga inflaggningar av befintliga fartyg och att få ytterligare svenskflaggade färjor. Det är en skam att vi missar detta.

”Regeringen har satsat bra, men tyvärr inte bra nog”

Regeringen är skyldig sjöfarten att se till att det blir en positiv rekyl vid ­upp­starten. Ta till er branschens förslag och gör följande:

  • Inför/besluta enligt Blå Tillväxts tre prioriterade områden
  • Titta vad grannländerna har gjort och gör, och var lite bättre
  • Kalla arbetsmarknadens parter till ett strategimöte

Att sätta av 150 miljoner till Sjöfartsverket var ju bra, men det är inte det ­första som branschen behöver. Åtgärderna som vi i Blå Tillväxt vill ha understiger vida vad regeringen hasplade över till Sjöfartsverket. Och det gick ju bra. Så varför inte ge småsmulorna till våra tre prioriterade områden?  

Kenny Reinhold