Tionde månaden med virus

Vi är inne i den tionde månaden med Coronavirus. Ett litet skitvirus som förändrade världen tidigt i våras och som det enligt vissa förståsigpåare kommer dröja länge innan vi blir av med, trots ett hägrande vaccin lagom till julen.

Jag och mina medarbetare på Seko sjöfolk har varit mycket engagerade i Coronakrisen som ­direkt slog stenhårt mot sjöfarten. Sedan den 16 mars i år har vi ställt om totalt, och mer eller mindre enbart arbetat med en krisorganisation för både medlemmar och våra lokala förtroendevalda i de olika rederierna. Vi har också varit rederierna behjälpliga i förhandlingar om korttidspermitteringar och tagit fram gemensamma lösningar inom avtalen så att det fungerar både för ombordanställda och för respektive rederi.

Nu är vi igång igen med det nya förlängda korttidsavtalet. Förhandlingskarusellen startar återigen, och nu förhandlar vi om tiden fram till kommande sommarsäsong. Vi hoppas att den kommer att komma igång i alla fall till viss del 2021, beroende på hur smittoläget ser ut då samt hur vaccinationsprocessen fungerar fram till dess. 

Annons

”Förhandlingskarusellen startar återigen”

Tyvärr har runt 700 sjöfolkare blivit uppsagda och förlorat sina arbeten ­under 2020, och ytterligare drygt 200 går på uppsägningstid som avslutas under januari och februari 2021. Det känns för jävligt att vi har haft nästan 1 000 medlemmar som tvingats ut i ­arbetslöshet i dessa skittider tillsammans med rekordmånga andra arbetare från utsatta branscher och områden inom arbetsmarknaden.

Politik och politiker är i sina ämbeten helt avgörande i dessa tider, för att försöka ta en massa beslut som gör att vi alla ska behöva lida så lite som möjligt, både på arbetsmarknaden och i privatlivet. Jag tycker ändå att besluten och inriktningen från politiken har varit mycket bra, trots otroliga utmaningar med allt vad Coronan fört med sig i samhället och på arbetsmarknaden.

”Politiker är helt avgörande i dessa tider”

Infrastrukturminister Tomas Eneroth, regeringen och alla riksdagspartier har gjort mycket för sjöfarten. Tyvärr har ju åtgärderna som gjorts inte riktigt räckt till för att hjälpa alla rederier och individer, men överlag har det ändå hållit sjöfarten över vattenytan.

En av de viktigaste ingredienserna tillsammans med möjligheten till kortidspermitteringar är det tillfälligt anpassade sjöfartsstödet. Möjligheten att vid behov kunna lägga upp fartyg när lågsäsongen inte ger de intäkter som behövs för att bedriva verksamheten är ett måste för att rederierna ska kunna övervintra den här krisen. 

Vi ser fram emot att regeringen skyndsamt tar ett beslut om att förlänga det tidigare beslutet om ett tillfälligt anpassat sjöfartsstöd, och att förlängningen gäller vid behov under hela 2021. Det vore en fin julklapp till hela den del av sjöfartsbranschen som är beroende av detta beslut. 

Jag vill passa på att för artonde gången i rad tillönska alla fina och trogna medlemmar i Seko sjöfolk, samt allt sjöfolk och alla andra inom branschen, en riktigt God Jul och ett riktigt Gott Nytt År!

Kenny Reinhold, ordförande