Misstag ska inte ge löneavdrag

Som anställd ska du aldrig gå med på att din arbetsgivare kvittar ett minussaldo i ”din” kassa mot lön, skriver ombudsman Mikael Lindmark. 

I flera rederier där kassahantering ingår som arbetsuppgift har arbetsgivaren kommit på kreativa sätt att reglera -minussaldo i kassorna.

Det finns en mängd olika sätt, men alla har det gemensamt att de både bryter mot avtal och vissa fall även lag. 

Du som anställd ska aldrig gå med på att din arbetsgivare kvittar ett minussaldo i ”din” kassa mot lön. Det finns inget stöd för att göra det; att det har gjorts tidigare rättfärdigar inte att görs nu. 

Annons

Finns det ett minus i en kassa så måste arbetsgivaren bevisa att du som suttit i kassan tagit pengar ur kassan för egen vinning. Skulle ett sådant fall uppdagas så är det frågan om stöld vilket är saklig grund för avsked. 

Att du gjort ett eventuellt misstag och gett för mycket pengar tillbaka är inte skäl nog att ge disciplinära åtgärder i form av löneavdrag. 

Misstag i verksamheten är en del i risken att bedriva verksamhet, oavsett om det är en marknadschef som satsar på ett helt felaktigt koncept, en motorman som tappar ett dyrt verktyg, en matros som vid lastning vållar en lastskada eller en diff i en kassa. Inget misstag ska bestraffas med löneavdrag. 

Vill arbetsgivaren hantera misstag så får hen gå den arbetsrättsliga vägen -precis som hen gör i alla andra frågor. 

Så oavsett misstag: acceptera aldrig att arbetsgivaren får dra några pengar från din lön. Skulle arbetsgivaren dra pengar utan din vetskap är det viktigt att du hör av dig, för då är det frågan om antingen en olovlig kvittning eller att du fått för lite i lön. Det går att driva i en facklig förhandling. 

Det absolut viktigaste är att du som medarbetare inte skriftligt eller muntligt godkänner att arbetsgivaren får kvitta ett misstag du gjort mot din lön. Godkänner du, kan det ändå gå att driva men det är betydligt svårare. 

Säger en chef att ditt misstag ska kvittas mot din lön så säg bara tydligt nej och hör sen av dig till närmast fackliga ombud så vi får vetskap om vad din arbetsgivare håller på med.            

Mikael Lindmark