Se till att du har rätt behörighet

Den 1 januari 2017 träder det nya STCW Manilla-behörighetssystemet i full kraft. 

För dig som inte sökt ut din behörig-het än är det hög tid att ta tag i detta, då det kan krävas kompletterande utbildning eller dispenser för att du ska få ut rätt behörighet. 

Den som arbetar på fartyg som uteslutan-de går i inre fart – skärgårdstrafik – kan fortsatt använda sina gamla ”gula behörig-hetspapper”, men om du överväger att någon gång i framtiden segla i internationell trafik ska du söka ut din Manilla-behörighet.

Även specialbehörigheter ska konverteras till Manilla-godkända certifikat, och även där kan det krävas kompletterande utbildning. Om du är det minsta osäker på om du uppfyller kraven som ställs ska du omgående kontakta Transportstyrelsen, som kan ge dig besked i frågan.

Övriga certifikat som exempelvis Grundläggande säkerhetsutbildning, Räddningsfarkoster och beredskapsbåtar och Avancerad brandbekämpning med mera, kommer att gälla i fem år fram-över innan fortbildningskurs krävs. Även dessa certifikat ska vara godkända enligt STCW Manilla, och kraven har i vissa delar skärpts.

Annons

Vi har noterat att vissa sjömän inte klarat av de nya rökdykningskraven i den grundläggande säkerhetsutbildningen vilket är ett krav för att du ska få tjänstgöra.

I det fall en sjöman inte har de behörighetsbevis eller certifikat som krävs för sin befattning, i enlighet med STCW Manilla, så kan han eller hon inte tjänstgöra. Det är därför av största vikt att utbytet av behörigheter och certifikat blir gjort före  1 januari 2017. För att kunna ansöka om en ny Manilla-behörighet krävs även ett Manilla-godkänt läkarintyg som inte får vara äldre än två år.

Om du av någon anledning inte uppfyller något av kraven, och inte har möjlighet att söka dispens i frågan, så är det viktigt att du kontaktar din lokala fackliga organisation. I vissa fall kan problemen lösas med utbildning eller omplacering, men det kan även vara så att du inte kommer att kunna tjänstgöra till sjöss framöver, och därmed riskerar din anställning.

Pelle Andersson, ombudsman Seko sjöfolk