Övergreppen ska stoppas

Trots att allt tyder på att det blir säkrare till sjöss och att olyckor och dödsfall minskar runt om i världen, så började året 2018 med ett par ruskigt tråkiga olyckor. Dels utanför Shanghai vid Kinas kust mellan två större fartyg, varav en oljetanker på drygt 135 000 ton, med över 30 sjömän troligtvis döda. Dels en färjeolycka mellan två atoller i Kiribati, en ö-nation i Stilla Havet som består av ett trettiotal atoller, och där dödssiffran antagligen uppgår till närmare ett hundratal i dag saknade människor.

Inte nog med det, även olyckorna till sjöss i Medelhavet fortsätter med både fartyg och flottar. Ja, fartyg och fartyg – i vissa fall kan de knappast klassas ens som flytetyg, med flyende människor i nöd ifrån krig och annan skit, med hopp och tro att finna en säker plats i Europa. Men vägen hit är många gånger, i flera tusen fall, rena rama dödsfällan för de som väljer att försöka korsa havet … det är fruktansvärt, folk flyr i ren skräck och panik från en dödsfälla för att hamna i en annan.

Förra året avslutades med ett ofantligt stort och nästan obegripligt omfattande upprop om övergrepp i alla dess skepnader, allt från verbala övergrepp till fysiska sex- och våldsdåd mot kvinnor inom i stort sett alla tänkbara sammanhang.

Annons

Det är fruktansvärt skakande berättelser och uppgifter som framkommit under senare tid. Först i den så kallade #metoo-rörelsen, sedan i alla ”underliggande” hashtaggar som belyser specifika branschområden, bland annat även den som tyvärr är sjöfartsspecifik under benämningen #lättaankar.

”Man blir ju mörkrädd över hur saker och ting har pågått i det tysta”

Det är svårt att ta till sig allt och svårt att sätta ord på den ofantliga mängden av alla dessa förbannade övergrepp i alla dess skepnader, allt från kränkande ord till ofattbara handlingar. Man blir ju mörkrädd över hur saker och ting har pågått i det tysta, och det är många, antagligen nästan alla, män som nu börjar rannsaka sitt samvete om man varit delaktig i detta svinaktiga beteende som beskrivs av – inte en eller ett fåtal kvinnor – utan tusentals och åter tusentals kvinnor.

Oavsett om man varit delaktig eller ej, så är det en dödssynd att man inte aktivt har motverkat alla former av diverse jargonger och andra övergrepp.

Jag hoppas och tror, och jag kommer inte stanna vid att hoppas och tro, att detta stoppas och motarbetas med största kraft för att få till en total förändring som snabbt leder till ett fullständigt hundraprocentigt upphörande av alla dessa mörka företeelser.

”Vi ska vara i framkant i det kommande förändringsarbetet”

Jag kommer även att tillsammans med styrelsen, förtroendevalda och anställda i den förening jag företräder, se till att vi alla inom Seko sjöfolk går ”all in” för att försöka ta i itu med problemen, aktivt motverka alla typer av övergrepp och aktivt arbeta för förändringar.

Vi ska vara i framkant i det kommande förändringsarbetet, som ska genomsyra vår verksamhet framöver, och det med start nu direkt på det första styrelsemötet i februari 2018.

Kenny Reinhold, ordförande Seko sjöfolk