”SD står inte på arbetarnas sida!”

Ett par gånger har jag gjort misstaget att debattera med högerextremister och Sverigedemokrater på Facebook. Jag kunde inte låta bli att kommentera inlägg som dök upp som bad mig att gilla Sverigedemokraternas hemsida. När detta hände påpekade jag att jag aldrig kan tänka mig att gilla vidriga hemsidor som propagerar främlingsfientlighet och att för mig är självklart alla människor lika värda.

Snabbt vaknade SD-svansen upp med ursinniga inlägg om att jag var fosterlandsförrädare, förtjänade att hängas upp i närmaste lyktstolpe och att jag var IS-sympatisör.

Det var lätt att inse att det inte var någon idé att svara på den typen av debattinlägg, inlägg som visade att SD med sina sympatisörer inte är ett parti som andra. Fast det visste jag förstås redan sedan länge.

Annons

Beklagligt är därför att många LO-medlemmar uppger att de kommer att rösta på löntagarfientliga SD i nästa års riksdagsval. Även om Führer Åkesson påstår att högerextremisterna står på arbetarnas sida visar partiets praktiska politik i fråga efter fråga precis tvärtom. Gång på gång viker SD ner sig och ställer sig på den politiska högerns och arbetsgivarnas sida när det verkligen gäller. Det gäller frågor som att SD inte vill begränsa vinster i välfärden eller att löntagare åter ska få möjlighet att dra av fackföreningsavgifter och mycket annat. När näringslivet bjuder på fina middagar glömmer SD-toppen snabbt tidigare ståndpunkter.

För Sveriges löntagare vore det ytterst allvarligt om valet nästa år skulle innebära en borgerlig regering med aktivt stöd av SD. Risken är uppenbar att högerextremisterna för att ge ett sådant stöd skulle försöka vrida politiken i en extremt främlings- och flyktingfientlig riktning.

I början av 1990-talet kämpade det svenska sjöfolket framgångsrikt mot Redareföreningens och regeringen Bildts förslag om att införa ett svenskt internationellt skeppsregister. Ett register som skulle ha inneburit att allt svenskt sjöfolk hade slängts i land för att ersättas med lågkostnadsbesättningar.

Under valrörelsen 1991 var populistpartiet och främlingsfientliga partiet Ny Demokratis partiledare, greven Ian Wachtmeister, på turné på västkusten. När greven stod på en drickback och försökte förklara partiets politik frågade en sjöman i publiken. ”Ian, vad tycker du om förslaget att införa ett svenskt internationellt skeppsregister? Greven svarade snabbt ”vi Nydemokrater är emot alla former av register”.

Även om Åkesson och hans kumpaner är mer slipade än Ny Demokratis populister och numera uppträder i kostym och slips är SD i grunden ett högerextremistiskt och främlings- och kvinnofientligt parti som har sina rötter i nazismen.

Lennart Johnsson