Vi behöver skyddsombuden

För en tid sedan blev min sambo vald till skyddsombud på sin arbetsplats. Det gjorde mig mer än nöjd. Jag är ju en nörd på området, hade äran att vara skyddsombud på Wallenius och vet hur viktiga skyddsombuden är. 

Häromdagen gick den nyvalde sin första utbildning: en tvådagars BAM, landarbetares motsvarighet till vår FAM. Jag tjyvlyssnade ogenerat på det som sades (utbildningen var via datorn, så galen är jag inte att jag förföljer honom på kurs) och lärde mig ett och annat på köpet. Fullärd blir jag aldrig. 

Samma dag som detta pågick släppte M, SD och KD en gemensam budget. När jag hörde det sjönk min entusiasm som en sten. Inget av dessa partier delar min uppfattning om hur skyddsombud ska verka, väljas och agera. Det formuleras fina ord men när det kommer till kritan står deras politik för ett försvagande av hur vi kan påverka vår arbetsmiljö.

Annons

Kunde de snickra ihop en budget så hastigt så är jag säker på att de, om de får chansen efter nästa val, kommer att förändra skyddsombudens roll och makt. Till det sämre. Det är inte länge sedan dessa partier (med hjälp av C och L) röstade emot att regionala skyddsombud skulle få utökad befogenhet att besöka arbetsplatser utan kollektivavtal – alltså där det verkligen behövs. Den tidigare alliansen lade ner Arbetslivsinstitutet och bantade pengapåsen till Arbetsmiljöverket. Det är ingen hemlighet var dessa partier står.

Vi behöver fler skyddsombud på golvet. Fler välutbildade, engagerade och jämnt representerade skyddsombud. Och det ska vara vi, vi som är på vårt jobb varje dag. En vettig arbetsgivare ser inte ombuden som fiender; tillsammans kan skyddsorganisation och ledning skapa trygga, säkra och stressfria arbetsplatser. Det tjänar alla på.

Så vad kan göras för att undvika detta skitscenario? Jo, rösta, och rösta rött. Jag röstar för att makten över vår arbetsmiljö ska höra hemma hos oss. Arbetare. Vi ska kunna göra det utan risk för repressalier och att få ta skit på jobbet. Vissa partier vill ta den möjligheten ifrån oss – och andra vill förstärka och förbättra den. Dit hör Vänsterpartiet som tillsammans med LO kämpar för skyddsombudets fortsatta existens.    

Så jag tänkte, lite sorgset för mig själv, är det någon idé att min sambo går den där utbildningen? Hur länge kommer han få vara skyddsombud? Det är inte långt till valet nu. Kanske kommer han, och alla andra fantastiska skyddsombud runt om i Sverige, de och all den kunskap de besitter vara borta snart? Inget jag ser fram emot.

Ida Wallin