Viktigt dokumentera allvarliga fel

Vi har alla, oavsett hur länge vi har varit anställda, någon gång hamnat i en situation där vi vet att ett fel på ett eller annat sätt begåtts.

Det kan vara allt ifrån att du blivit trakasserad, eller sett någon som blivit trakasserad, till att ett befäl utfört våra arbetsuppgifter. Oavsett vilket fel som begåtts så finns det en sak som är viktigare än nästan allt annat, och det är dokumentation av det som hänt.

Vi har ofta en uppförsbacke när det kommer till att bevisa vad som hänt. En typisk beskrivning kan låta så här:

”Under mitt sista pass innan semestern så sa min chef att jag, typ var usel på mitt jobb. Jag städar dåligt och så sa hen något med att jag kan få sparken om jag inte gör det bättre framöver. Hen har sagt liknande saker tidigare också”.

Annons

Att som facklig företrädare göra något av en sådan beskrivning är väldigt svårt.

En bättre beskrivning hade varit:

”Den 4 juni cirka kl 12:30 i gången mellan mässen och dagrummet så sa intendenten till mig att jag gjort ett dåligt jobb hela passet, och att bättrar jag mig inte så är jag snart arbetslös. Samma person har även sagt detta då och då”.

Här sitter vi i ett betydligt bättre läge för att göra någonting av det.

Detsamma gäller ”i somras var styrman nere och målade på bildäck flera gånger” – bättre är ”13 juni cirka kl 14, 16 juni cirka kl 10 och 11 juli cirka kl 14 var styrman nere och målade trottoaren på styrbord sida”.

Det är alltså samma händelser, men utfallet i en förhandling beror helt på hur dokumentationen ser ut. Så det enkla tipset är: Stanna upp, reflektera och notera.

Det är inte meningen att alla ska gå omkring med ett block och notera minsta förseelse. Men om det görs ett fel som kan bli före-mål för en facklig förhandling ska man veta att dokumentationen är A och O.

Detsamma kan gälla om man vet med sig att en arbetsgivare är lite medvetet slarvig att bokföra övertiden. Notera då på lämpligt ställe den övertid du gör, datum, klockslag, vad du gjort och om övertiden är beordrad eller godkänd i efterhand.

Något som jag vill att ni är väldigt restriktiva med är att filma eller spela in. Det är nämligen bara tillåtet att filma och fotografera fritt på allmän plats, vilket ett fartyg inte är. Vidare så finns det flera lagar som begränsar vad som är tillåtet att göra med inspelningsutrustning. Så även om er intention är god kan det vändas emot er.

Mikael Lindmark, ombudsman Seko sjöfolk