Ska jag ta upp det med statsministern?

Ibland ifrågasätter folk varför jag röstar vänster. Det finns massor med förutfattade meningar om hur man bör vara, annars är man helt enkelt inte tillräckligt vänster. 

Hur ska man då vara för att vara riktigt till höger i politiken? Jag kan inte komma på något som man ska göra för att utmärka sig som en sann högeranhängare. Känslan är att politiken ska formas efter individens enskilda behov, istället för att komma flest till nytta.

Under strejken i skärgårdstrafiken 2013 organiserade Almega strejkbrytare som ohämmat fortsatte köra fartygen trots att de var satta i blockad. Vi var chockade över strejkens utveckling. Dag ett blev jag och Chang Strömberg polisanmälda för att vi -flyttade på ett snöre och gick ombord på fartyget Waxholm 3 för att försöka prata med befälhavaren. Det ledde till massmedial uppmärksamhet och hård ordväxling mellan parterna. 

Annons

Dagarna gick och Almega fortsatte att heja på strejkbryteriet, medan vi uppgivet såg på hur gamla kollegor till oss hånfullt fortsatte att köra de strejk-brytande fartygen.

Vi var på väg till ett strejkmöte ombord på Birger Jarl (detta var innan Leif-Ivan Karlsson tog över fartyget). Det var jag och flera medlemmar i Röda Lanternan som samtliga satt med i strejkgruppen. Vi var trötta och smått uppgivna över strejkens utveckling. 

Då mötte vi plötsligt Jonas Sjöstedt som hade följt -strejken i media. Han frågade om han fick följa med upp på mötet. Han lyssnade på oss och frågade om vi ville att han skulle ta upp detta med statsministern samma eftermiddag. Vi sa givetvis ja till erbjudandet och samma dag tog Jonas upp strejkbryteriet med statsministern. 

Reinfeldt, som var statsminister vid tillfället, ville inte uttala sig i sakfrågan men ansåg att parterna skulle hålla sig till de regler som finns i den svenska modellen. 

Dagarna efter vände strejken. Flera förbund slöt solidariskt upp bakom oss och Almega gav med sig. Vilket annat parti skulle ha gjort på samma sätt? 

För mig finns det bara ett arbetarparti, resten är dåliga kopior och vissa är till och med arbetarfientliga. Jag röstar vänster eftersom partiet har en tydlig politik för alla, där man visar stor solidaritet med fackförbunden. En stark röst mot vinster i välfärden, samt för en reglerad arbetskraftsinvandring.

Jag hann aldrig tacka Jonas för det stöd han visade, så tack! Mitt stöd har ni oavsett, men jag kommer aldrig glömma det ni gjorde för sjöfolket.

Solidariska tankar till alla er som förlorat era arbeten på grund av coronapandemin.

Rikard Mattsson