Visa respekt för demokratin

Det finns mycket intryck och nyheter att ta in i dagens samhälle. Vi formligen översvämmas av realtidsuppdateringar från alla jordens ”hörn”, 24/7/365,
om i stort sett allt som händer, smått som stort och ont som gott.

Jag undrar om det är detta lättsamma och flyktiga mottagande av såväl bra som dåliga nyheter som gör att människan trubbas av i sorteringen och gallringen av all smörja man matas med?

Detta i kombination med att man kan sitta på en ö i Stilla havet och hata någon på andra sidan jordklotet, exempelvis för att den har uttryckt en förkärlek till en person av samma kön. Och att detta i sin tur kan få internet att brinna av hat, med miljontals troll som vaknar till liv, fega svin som bakom sitt dunkla tangentbord bara är svagt upplysta av sin skärm och sitt brinnande hat.

Annons

Politiska nyheter och kommentarer från dem som skriver och ”tycker mycket” på internet kan få samma effekt, tror jag. Medan många ska ha credd för att de är sakliga och för fram källkontrollerade uppgifter, märks ofta det sämsta med den digitala uppkopplingen – det nästan okontrollerade hatet med den otroligt fega kombinationen av anonymitet.

Så fruktansvärt ryggradslöst.

Är det anonymiteten som gör folk blinda och oförmögna att känna empati och solidaritet och därmed respektera vad andra känner och tycker? Kan hatet och det anonyma egot medföra att man inte fullt kan se och respektera andra, respektera demokratin?

Vet alla människor vad riktig demokrati betyder? Har folk tröttnat på demokrati? Vet alla vad priset varit för att ”få” den demokrati som finns, vad det kostade dem som slogs för den, och för dem som slåss för den än i dag…?

Att rösta är en demokratisk rättighet och, anser jag, en förbannad skyldighet. Men den är inte självklar överallt i världen. Enligt uppgift finns det i dag cirka 100 fria demokratiska länder. Bland resten av världens länder finns det en del inte helt fria demokratiska länder och ett trettiotal rena diktaturer.

Demokrati kan förekomma i olika skepnader, slå gärna upp det en dag och kolla. Jag tycker att facket är ett bra exempel och en tydlig bild av demokrati. Det finns ett fåtal mörka områden där också, men överlag är vi en bra bild av just demokrati. Ett bra exempel är vår stundande avtalsrörelse som formligen skiner av demokrati, från början till slut.

Till att börja med har alla medlemmar rätt att tycka till och sända in förslag, som sedan en vald församling av styrelse och avtalsråd bereder och beslutar vilka vi ska gå vidare med. Med en viss ram av ansvarstagande och ett moget avvägt beslut försöker vi uppnå målet som innebär en överenskommelse med arbetsköparna om ett nytt kollektivavtal, med många förbättringar till alla medlemmar.

Och under hela processen sätter vi demokratin främst, i alla lägen.

För övrigt så anser jag att Sverigedemokraterna
är en arbetstagarfientlig organisation.

Kenny Reinhold, ordförande Seko sjöfolk