Fake News och digitala ”klintbergare”

Jack Werners nya bok "Ja skiter i att det är fejk. Det är förjävligt ändå".

I det ständiga flödet på sociala medier dyker den upp – den upprörande historien, det gripande människoödet, den bisarra händelsen. Lätt att uppröras över, lätt att dela. Men är det sant?

Med ”Ja skiter i att det är fejk det är för jävligt ändå” har Jack Werner axlat Bengt af Klintbergs folkloristmantel, och samlat många av vår tids digitala ”klintbergare”. I ett antal korta kapitel återger han nätets vandringssägner, propaganda och rena lögner, och lägger också in ett historiskt perspektiv från vad som kan ha varit den första teknikburna bluffen i slutet at 1800-talet. Många exempel är dråpliga, andra tankeväckande.

Inte bara delningssägner ryms i boken, här finns också falska identiteter, den mystiske ryssen Egor Putilov, clownhysteri och ryska trollfabriker. Några mediala misstag tas också upp, där traditionella medier publicerat ”nyheter” som haft sin grund i utländska satir- och skämtsajter. Slutsatsen är givetvis att journalistkåren borde vara mer angelägen om att upprätthålla källkritiken, men att den ibland offras på snabbhetens altare.

Annons

Falska nyheter är ett högaktuellt ämne i dagens värld av sociala medier där falsk information kan spridas med vindens hastighet. Jack Werner poängterar naturligtvis vikten av källkritik, men ser också tämligen kärleksfullt på alla som inte är 100 procent viralgranskare. Människan söker likasinnade och bekräftelse, och det finns i överflöd på internet. Werner skriver utan att döma, och bjuder också på egna misstag.

Jack Werner är debattör och journalist. I många år har han ägnat sig åt att granska och avslöja digitala osanningar, bland annat genom tidningen Metros Viralgranskaren.

Anki Håkansson