Fakta om fartyg får årets kulturpris

Micke Asklander tar emot kulturpriset av Seko sjöfolks ordförande. Foto: Dick Gillberg

Seko sjöfolks kulturpris går i år till personerna bakom två digitala fartygsregister. Priset delades ut vid fackets årsmöte i Uddevalla.

Micke Asklander startade webbplatsen Fakta om fartyg för 25 år sedan. Sedan dess har han oförtrutet hållit registret uppdaterat, lagt in nya fartyg och fyllt på med nya bilder och information. 

Nu får han Seko sjöfolks kulturpris för sin insats, tillsammans med upphovsmännen bakom webbplatsen Skärgårdsbåtar

”Seko sjöfolk anser att ni genom ert arbete utför en verklig kulturgärning”, kan man läsa i motiveringen. Och vidare:

Annons

”Både Fakta om fartyg och Skärgårdsbåtar är rena rama skattkistor för båtologer och andra fartygsintresserade. Genom ert uthålliga arbete med att sammanställa, och inte minst uppdatera, dessa register utgör ni en viktig del i att bevara och sprida kunskap om sjöfartshistoria.”

– Det är jättekul, jag uppskattar verkligen att Seko sjöfolk uppmärksammar allt jobb man lägger ner på detta, säger han.

Hur mycket tid han lägger på sidan vill han inte veta. Han jobbar ofta natt och sitter några timmar med registret innan det är dags att gå till jobbet. Med dagens snabba medier går information lätt förlorad, menar han. Saker halkar fort nedåt i flödena och det gäller att ständigt samla in uppgifter som dyker upp. 

Micke Asklander jobbar som tillsyningsman i tunnelbanan i Stockholm. Intresset för fartyg kommer från hans pappa och bror som båda var sjömän. Pappan kom ofta hem med vykort på olika fartyg och lille Micke sparade dem alla. Till slut hade han en stor samling.

– Jag började fundera över vart fartygen tagit vägen, sökte och ramlade på fakta här och där. Det blir som ett pussel. 

Enligt honom innehåller sidan idag ungefär 6 100 fartyg, 28 700 fartygsbilder och 14 000 inredningsbilder. 

Har du någon favorit?

– Apollo från 1964. Även kallad Ålandsdarran eftersom motorerna darrade. Det finns en bild på mig som pappa tog när jag står i blindskorstenen ombord. Då var jag fem år. Det är den första bilden som finns på mig från ett fartyg och det var där intresset väcktes, säger han.

Han är glad över att få ta emot Seko sjöfolks kulturpris. ”Förbannat stolt” enligt kompisen Olav Klemets som följt med till prisutdelningen. 

– Micke ringde mig direkt och jublade när han fick veta om priset. Han gör ju detta helt privat, som hobby, men många tar sidan för given, säger Olav Klemets. 

Hur stor betydelse Fakta om fartyg faktiskt har märkte Micke Asklander när han vid ett tillfälle tröttnade och la ner.

– Jäklar vilken respons det blev. Det var till och med en tidning på Åland som skrev om det. Så då startade jag igen. 

I samband med prisutdelningen gör de två vännerna en rundresa för att titta på fartyg. Istället för att åka raka vägen till Uddevalla kom de hit via Fredrikshamn, Langesund och Hirtshals. Tre nya färjor hann de besöka på vägen.

 – Det är alltid kul att åka med fartyg, titta runt och snacka med folk ombord, säger Micke Asklander.

Årets andra kulturpristagare är fartygsregistret Skärgårdsbåtar och upphovsmännen Patrik Nylin och Krister Nilsson.

Fakta om fartyg och Skärgårdsbåtar får dela på 30 000 kronor.

Hela motiveringen till Seko sjöfolks kulturpris 2022 finns här