Tredjepris till Johans svetsbild

3:e pris i Nordiska fototävlingen för sjöfolk gick till "Svetsaren" av Johan Byström, motorman på isbrytaren Ymer.

Ett svetsjobb inuti en tank ledde till tredje pris i Nordiska fototävlingen för sjöfolk för Johan Byström, motorman på Ymer.

Isbrytaren Ymer ligger till kaj i Luleå när Sjömannen når Johan Byström för att gratulera. Hans bild ”Svetsaren” vann nyligen tredje pris i Nordiska fototävlingen för sjöfolk.

– Bilden togs i somras ombord på Ymer. Vi svetsade inne i en tank, jag och reparatören. Jag satt brandvakt och passade på att ta en bild, berättar Johan.

Det är första gången han ställer upp i tävlingen och att vinna var överraskande och kul. Johan har fotograferat till och från de senaste fyra åren.

Annons

– Det blir mest när vi är ute på jobb, på frivakterna. Det är ju rätt tacksamt att fota på isbrytare, det händer mycket och är nära till andra båtar, säger han.

Juryn föll för hans svetsbild och skriver i sin motivering att ”det är lätt att se en sådan här bild men det är inte lätt att fånga den”.

Johan arbetar som motorman på Ymer sedan åtta år tillbaka. Vintertid är det isbrytning som gäller och somrarna ägnar han och de övriga åretruntanställda åt underhållsarbete ombord. Han bor i Härnösand, blev kvar efter att ha gått sjöfartsgymnasiet där.

För tillfället ligger Ymer till kaj och väntar på uppdrag.

– All is försvann ju nu. Den blåste bort. Nu hoppas vi att det ska frysa på igen. Det är ovanligt att isen försvinner såhär tidigt, i vanliga fall kan säsongen hålla på till april maj, säger han.

Till årets upplaga av Nordiska fototävlingen för sjöfolk hade 111 besättningsmedlemmar skickat in totalt 825 foton. Första och andra pris gick till sjömän från Island.

Juryn bestod av bildjournalisten Stefan F Lindberg och Oliver Lindkvist, fotograf på Statens maritima och transporthistoriska museer. När de sållade bland bidragen var de måna om att det skulle finnas en atmosfär och stämning i bilden.

– En bra bild ska ha ett språk och innehåll men också närvarokänsla av personen bakom kameran. Vi vill uppmuntra fotograferna att använda bilden som språk och att använda sig av förutsättningarna som finns – ljus, stämning, färgrytm, linjespel. Vi ser det som en parallell till det skrivna språket, förklarade Stefan F Lindberg.


Juryns motivering: ”En fantastiskt fin bild som visar ett arbetsmoment. Men det finns också en koncentration, ett ljus, ett poetiskt rum och en atmosfär. Det känns som om det handlar om både arbete och yrkesstolthet. En fin iakttagelse som också är tekniskt genomtänkt, med ljuset som faller in. Det är lätt att se en sådan här bild men det är inte lätt att fånga den.”