Journalist får årets kulturpris

Journalisten Cecilia Ohlén (i gult) får Seko sjöfolks kulturpris för sin poddserie om redarfamiljen Broströms. Med på bilden är också seriens producent Sofia Kottorp samt Seko sjöfolks ordförande Kenny Reinhold. Foto: Magnus Glans

Seko sjöfolks kulturpris år 2021 går till journalisten Cecilia Ohlén, som gjort en poddserie i fyra avsnitt om rederikoncernen Broströms.

Radiojournalisten Cecilia Ohlén får Seko sjöfolks kulturpris 2021 för sitt arbete med poddserien i P4 Dokumentär om rederikoncernen Broströms. Genom seriens fyra avsnitt tar hon med lyssnaren på en resa från 1850-talets Värmland och en ung Axel Broström, till 1960-talets Amerikabåtar som var juvelen i Broströmskoncernen. Hon väver, enligt prismotiveringen, på ett fängslande sätt samman tragiska händelser inom familjen Broström med skildringar av livet ombord på rederiets fartyg berättade av tidigare anställda.

– Cecilia Ohlén tar med oss på en spännande resa och sprider intresse för sjöfarten utanför branschen, säger Seko sjöfolks ordförande Kenny Reinhold.

Motiveringen slår också fast att Cecilia Ohlén genom sin serie om Broströms hjälper till att hålla minnet av ett av Sveriges mest betydelsefulla rederier levande. 

Annons

”Få rederier har haft sådan inverkan på den svenska sjöfarten. Under en del av 1900-talet var Broströms Göteborgs största arbetsgivare. Tusentals av Seko sjöfolks medlemmar har genom åren haft dem som sin arbetsgivare.”

Priset delas ut av stiftelsen Seko sjöfolks kulturstipendiefond och årets prissumma är 25 000 kronor. Priset delades ut i samband med Seko sjöfolks årsmöte.