Årets Ove Allansson-pris går till Linnea Garli, lokförare och aktiv inom Seko Stockholm. Priset delades ut under Sekos kongress.
Sekos litteraturpris till minne av arbetarförfattaren Ove Allansson går denna gång till Linnea Garli, lokförare och fackligt förtroendevald i Seko Stockholm. I motiveringen talas om pristagarens breda kulturella gärning.
– I hennes portfolio finns noveller från hennes liv som lokförare, men också romaner och noveller som sträcker sig bredare än oss och bakåt i tiden till gruvarbetarstrider under 1800-talet, sa avgående förbundsordförande Valle Karlsson vid prisutdelningen på Sekos kongress i juni.
Förbundsstyrelsen hoppas att priset ska inspirera Linnea Garli till att fortsätta.
– Det är vår förhoppning att detta pris ska sporra Linnea att fortsätta skriva och nedteckna våra medlemmars vardag på det jordnära och lättsamma sätt som hon kan göra, sa Valle Karlsson.
Linnea Garli själv deltog på länk från Karlskrona. Hon tackade och sa att det kändes fint att sitta där, en solig dag vid havet, och ta emot ett pris till minne av någon som skrev så mycket om livet till sjöss som Ove Allansson gjorde.
Att läsa Ove Allansson är enligt Linnea Garli att tas med på fantasifulla äventyr i länder långt bort och få stifta bekantskap med original man aldrig skulle ha träffat.
– Men det är också att känna igen sig i en arbetsvardag och lyssna till krass samhällskritik och ilska mot såväl politiker och chefer som fackpampar. Och att få sig en dos sjömansromantik, säger hon.
”Att läsa Ove Allansson är att få sig en dos sjömansromantik”
Det finaste med Ove Allanssons skrivande tycker hon är författarens förmåga att hålla två saker i huvudet samtidigt.
– Han kan vara nostalgisk och blicka tillbaka, känslan är att det var bättre förr, men samtidigt blir han inte dum. Han slår ett slag för arbetsstolthet och yrkesstolthet men anser samtidigt att det måste förenas med att värna om sina arbetskamrater och att kräva sin rätt, säger hon.
I resandet och ögonblicksbilderna som Linnea Garli samlar på sig under veckorna på järnvägen känner hon ett släktskap med Ove Allansson. Det där fantiserandet om människor och vyer som dyker upp ett kort tag. Både järnvägen och sjöfarten inbjuder till inspirerande novelliknande möten och har förmåga att stimulera tankarna.
Fartyg och tåg får världen att krympa. Litteratur kan ha samma effekt, menar Linnea Garli. Den som läser Allanssons romaner och reseskildringar tas med på resor i både tid och rum.
– Mina arbetsdagar tar mig inte till Allanssons sjuttiotals-Bombay, Frisco eller Hongkong. Men det tar mig till 2000-talets Kil, Gnarp och Enaryda. Även små järnvägssamhällen i Sverige kan ju vara världens medelpunkt och sätta fart på fantasin, säger hon.
”även små järnvägssamhällen i sverige kan vara världens medelpunkt”
Sekos litteraturpris i arbetarförfattaren Ove Allanssons namn inrättades hösten 2015 och syftet är att belysa dagens arbetarlitteratur. I år delas priset ut för andra gången. Förra (och första) gången var på Sekos kongress 2017 då författaren och kallskänkan Jenny Wrangborg och författaren, journalisten och lastbilschauffören David Ericsson fick dela på priset.