Mera mord i skärgårdsidyll

Författarfoto: Sussi Lorinder

Varför mördas en doktorand i sitt torp, och hur hänger det ihop med ett annat brutalt mord inte långt därifrån? Linda Sundgrens tredje Vaxholmsdeckare håller spänningen uppe till sista sidan. 

Försommarvärmen har precis anlänt när en ung doktorand hittas mördad ute på Bogesund. Den enda rimliga förklaringen verkar vara rånmord, men när ytterligare en person mördas börjar polisen misstänka att något annat ligger bakom. 

Skärgårdstidningens chefredaktör Angelica Moe följer utredningarna noga. Samtidigt har hon en tuff situation privat med sin sons far som oväntat hör av sig från fängelset med en begäran om att få träffa sitt barn. 

Angie blir involverad i jakten på gärningsmannen men varken hon eller polisen anar att svaren finns på havets botten bland militära lämningar efter andra världskriget. Inte heller ser man kopplingen till mannen som flygs akut till sjukhus efter att ha vaknat mitt i natten med kroppen fylld av otäcka blåsor.  

Annons

Farligt beskydd är den tredje, fristående, delen i deckarserien om Angelica Moe. Serien blir bättre och bättre. Författaren lägger skickligt ut ledtrådar och blindspår längs vägen och inte förrän på slutet förstår läsaren hur allt hänger ihop. 

I slutet av boken dyker det dessutom upp ytterligare en förveckling som bara den mycket uppmärksamme kan ha anat tidigare. Jag missade den helt – men såhär i efterhand ser jag ju ledtrådarna.

Det märks att Linda Sundgren, som också är journalist, är väl insatt i både försvaret och kriminalvården. 

Gillar du deckare i stil med Ann Rosman och Viveca Sten? Då är detta något för dig.

Klara Johansson