Prisregn över svenska sjömän

Fyra av fem priser gick till svenska fotograferande sjömän i årets upplaga av Nordiska Fototävlingen för Sjöfolk.

Till årets tävling hade 116 fotografer skickat in 689 bilder. 15 bilder per land gick vidare till den nordiska finalen där juryn bestod av Liselotte Rasmussen, fotograf och konsthistoriker, och Morten Tinning, museiinspektör och forskarstuderande på Museet för Søfart i Helsingör.

Domarnas fokus låg på att välja ut bilder som både hade mänskliga berättelser och teknisk kvalitet vad gäller ljus, färgsättning, komposition och inramning, skriver Sjöfartsverket Sjömansservice i ett pressmeddelande. Juryn var enig om att bilderna måste fånga ögat, röra hjärtat och uppmuntra reflektion. Samtliga bilder var helt avidentifierade när de visades för juryn.

Sverige blev den stora vinnaren med hela fyra vinster av fem. Tre av dessa stod den fotograferande kocken Jörgen Språng för. Tekniske chefen Mikael Söderholm tog hem andrapriset. Dessutom fick Staffan Ahlstrand från isbrytaren Atle ett hedersomnämnande.

Annons

Nordiska Fototävlingen för Sjöfolk är ett samarrangemang mellan Sjöfartsverkets Sjömansservice och dess motsvarighet i de andra nordiska länderna.

Här är de vinnande bilderna:


1:a pris. RESTING. Fotograf Jörgen Språng, kockstuert, Bit Okland, Sverige

Juryns motivering: Den vinnande bilden innehåller alla de delar vi sökt. Sjömannens ansikte och tomma blick återspeglar en mänsklig berättelse. Ett stilla ögonblick på sjön, där han förlorat sig i sina tankar. Bilden får oss att fundera – är han utmattad, tänker han på sin familj eller stirrar han bara på en fläck på skon? Kontrasten mellan den röda färgen och den dammigt fläckiga blå, och kombinationen av de raka och svängda linjerna skapar en perfekt fond för historien i mannens ansiktsuttryck.


2:a pris. HANGING OUT ON DECK. Fotograf Mikael Söderholm, teknisk chef, Wisby Pacific, Sverige

Juryns motivering: Bilden betonar den kontinuerliga historien om människor på sjön. Även om bilden är modern, går hängmattan tillbaka genom historien och de oräkneliga sjömän som upplevt samma sak tidigare. Färgschemat och kompositionen hjälper till att lyfta upp sjömannen ovanför däck, i ett flytande och drömlikt tillstånd.


3:e pris. CRAMPED. Fotograf Jörgen Språng, kockstuert, Bit Okland, Sverige

Juryns motivering: Arbete, svårigheter och samarbete. Hopbitna tänder. En hjälpande hand. Essensen av att arbeta till sjöss är att samarbeta för att alla ska gynnas och överleva. En hand för dig själv och en för fartyget. Det svartvita fotot förstärker alla nämnda delar.


4:e pris. SPACIOUS. Fotograf Jörgen Språng, kockstuert, Bit Okland, Sverige

Juryns motivering: Ett fantastiskt foto med höga konstnärliga kvaliteter. Fotografen gör det mesta möjliga av det sparsamma ljuset, medan den stående inramningen förstärker de vertikala linjerna. Ensamhet till sjöss. Det begränsade utrymmet. Trappklättrande och ensamhet gör sig bra tillsammans. Vi tycker att ”ensamhet” hade varit en mer passande titel.


5:e pris. ANCHOR CHAIN. Fotograf Harri Manninen, teknisk chef, M/V Aura, Finland

Juryns motivering: Ännu ett fantastiskt fotografi. Utmärkt i färg- och bildkomposition. Ett nästan kompletterande färgschema. Den rostiga kedjan symboliserar för oss hur sjöfartsbranschen länkar samman människor, kontinenter och kulturer. En stark länk kontrasterad av förfall.


Hedersomnämnande. RETT DIAGONALT. Fotograf Gudmundur St Valdimarsson, båtsman, Kustvaktsfartyget Tyr, Island

Juryns motivering: Ett traditionellt motiv – bryggan i hårt väder. Lutningen är rätt och du ser kontrasten mellan den moderna teknologin, den kontrollerande innemiljön och det kaosartade och okontrollerbara vädret utanför. Bilden är den bästa i sin kategori, tagen med en mobiltelefon.


Hedersomnämnande. FARLIGT ARBEID. Fotograf Kristjan Birgisson, matros, Aktertrålaren Breki, Island

Juryns motivering: Fångar essensen i att arbeta tillsammans på sjön. Du kan nästan känna krafterna i bilden. Det här är tufft arbete. Mycket sker samtidigt i bilden men den svartvita skalan lugnar ned den lite.


Hedersomnämnande. MORNING ROUTINE. Fotograf Laura Pytytövaara, kock, M/T Neste, Finland

Juryns motivering: Kanske inte det bästa fotot rent tekniskt, men det sprider ljus över situationen. Bilden är troligen tagen med en mobiltelefon och du kan känna att du också står i kön. Det är väldigt mycket år 2020 över bilden, och den fångar Corona-situationen på ett bra sätt.


Hedersomnämnande. ÅMNING. Fotograf Staffan Ahlstrand, teknisk chef, isbrytaren Atle, Sverige

Juryns motivering: Linjerna och kompositionen är perfekta och kontrasten mellan det stora fartyget och den lilla målarpenseln är fantastisk. I bilden finns i stort sett bara svart och vitt.