Sjöfartskultur på Bokmässan

Folkvimmel på Bokmässan. I år är mässans publika dagar 28-30 september. En sjöfartsmonter kommer som vanligt finnas på plats. Foto: Niklas Maupoix

Tre dagar med fullspäckat schema. Från svensk inblandning i den transatlantiska slavhandeln till modern arbetarpoesi och sjömansvisor.

Sjöfartens Kultursällskap arrangerar traditionsenligt en sjöfartsmonter på Bokmässan i Göteborg.

Sammanlagt är det ett 20-tal programpunkter fördelade över tre dagar, från fredag 28 september till söndagen 30 september.

Sjömannen ber Lennart Johnsson i Sjöfartens Kultursällskap att välja ut tre av de mest spännande punkterna.

Lennart Johnsson
Lennart Johnsson är sekreterare i Sjöfartens Kultursällskap. Foto: Stefan F Lindberg

– Oj, får jag bara välja tre. Det är svårt för det är mycket intressant på programmet, säger han.

Annons

På stående fot plockar han ändå ut besöket av Arvid Bergman som skrivit boken Född slav – Död fri? om tidigt anlända afrikaners öde i Sverige. Arvid Bergman som är släktforskare har bland annat med hjälp av DNA-teknik hittat anfadern Karl Gustaf Abrahamsson som tjänstgjorde i hertig Karls livregemente, född i Boston 1764 med afrikanska rötter, död 1838 i Gamla stan i Stockholm.

Arvid Bergman berättar om boken, och Karl Gustafs livsöde, i ett samtal med Karin Bojs, vetenskapsjournalist på Dagens Nyheter.

Samma dag berättar även Dick Henriksson om sitt arbete med boken Rederiaktiebolaget Transatlantic i krig och fred som tecknar historien om det anrika rederiets uppgång och fall. Historien spänner över 100 år och Dick Henriksson har arbetat i tre år med att få boken färdig.

– Och på lördagen har vi ett Ove Allansson-tema. KAL och Lars Mellis Melander kommer berätta om deras långa samarbete med Ove, och visa upp, eller spela upp, både sjömansvisor och illustrationer, säger Lennart Johnsson.

Sjöfartens Kultursällskap har, tillsammans med Seko sjöfolk och ett antal medarrangörer, stått för Sjöfartsmontern sedan 2002. Förutom att vara en publik samlingsplats för sjökultur i bred bemärkelse är montern även en mötesplats för yrkesverksamma inom sjöfarten, menar Lennart Johnsson.

– Sjöfartsmontern har en väldig bredd i sitt utbud och hela näringen är egentligen inblandad i montern, säger han. Jag tror att den har bidragit till ett bättre klimat i branschen.


Läs programmet i Sjöfartsmontern här, och läs mer om Sjöfartens Kultursällskap på www.sjofartskultur.org

Föreningen Bokanjärerna gästar även Sjöfartsmontern under lördagen. Läs mer om föreningens inbjudan till en ny antologi: Bokanjärerna bjuder in till ny antologi