Skrivande sjömän sökes

Jörn Hammarstrand och Krister Lumme i föreningen Bokanjärerna. Foto: Klara Johansson

Sjöförfattarsällskapet Bokanjärerna vill få dagens sjömän att skriva om livet ombord.

– Det finns tillräckligt med nostalgiska berättelser, säger Jörn Hammarstrand.

Han och kollegan Krister Lumme, ordförande för Bokanjärerna, är på Bokmässan i Göteborg för att bland annat presentera föreningens nya antologi Kasta loss. För att bredda målgruppen bjöd man denna gång även in fritidsseglare att skriva.

– Men helst vill vi nå dagens sjömän, fler yngre och fler kvinnor. Det är väldigt mansdominerat bland oss. Vi behöver bli mer aktuella, jag är övertygad om att det finns massor av sjömän idag som har historier att berätta, säger Krister.

– När folk hör ordet sjöfartslitteratur så är det ofta Evert Taube eller gamla Amerikalinjen man tänker på. Vi måste börja lyfta dagens sjöfart. Vi behöver nya ombordare, säger Jörn och syftar på författaren Ove Allanssons uttryck.

Annons

Jörns främsta tips till skribenter är ”fundera inte, sätt igång och skriv!”.

– Man tror att det är ett hantverk, men jag anser att det handlar mycket om att läsa läsa läsa och sedan skriva skriva skriva. Öva helt enkelt, säger Jörn.

Och ta gärna kontakt med Bokanjärerna för att få stöd.

– Vi kan hjälpa till att hitta skrivkurser online, kanske erbjuda kurser i egen regi. Det är värdefullt att få feedback och hjälp att till exempel utveckla karaktärer, säger Jörn.

Bokanjärerna har funnits i tio år och har idag ungefär 70 medlemmar. Under 2019 ska föreningen ge ut en femte antologi. Titeln är redan bestämd: Dikt midskepps.