Starkt om världens migrantarbetare

Bokomslag
Drömmen om ett bättre liv av Stefan F Lindberg och Lennart Johnsson.

Drömmen om ett bättre liv

Stefan F Lindberg och Lennart Johnsson, Carlssons Bokförlag

Varje år lämnar miljontals människor sina hemländer för att ta jobb utomlands. De kallas arbetskraftsmigranter och deras drivkraft är att försörja familjen därhemma och förhoppningsvis ge sina barn chans att utbilda sig.

Några av dessa migrantarbetare skildras i den nyutkomna boken Drömmen om ett bättre liv. Fotografen Stefan F Lindberg och journalisten Lennart Johnsson har under flera år rest i Syd- och Sydostasien och träffat hushållsarbetare som känner arbetsgivarens barn bättre än sina egna, fiskare, busschaufförer, sjömän och prostituerade.

Annons

Vi möter det filippinska hembiträdet Shiella i Hong Kong, vars högsta önskan är att kunna flytta hem och lära känna sitt barnbarn eftersom hon missat sina egna döttrars uppväxt. Den drömmen slogs i kras när ena dottern blev sjuk och alla besparingar gick åt till att bekosta hennes vård. Burmesiska fiskare som jobbar under slavliknande förhållanden i Thailand. Kvinnliga busschaufförer i Indien som utsätts för trakasserier och övergrepp. Och eldsjälarna – de som organiserar sig, protesterar och kämpar för att migrantarbetare världen över ska få det bättre.

Lennart Johnssons texter ackompanjeras av Stefan F Lindbergs starka fotografier. Bilderna går rakt in i hjärtat. Hembiträdet Amy som tapetserat väggen i sitt sovrum med bilder på de fyra barnen hemma på Filippinerna. Byggnadsarbetare helt utan skyddsutrustning i Nepal. Och nioåriga Sofia utanför Manila som saknar sin mormor i Hong Kong.

Bokens upphovsmän skriver i baksidestexten att de skildrar en värld som få vill låtsas om. De har lagt ner ett gediget arbete och det märks att de brinner för ämnet och bryr sig om människorna de möter.

Drömmen om ett bättre liv är första boken i en planerad serie på tre delar om världens migrantarbetare. De kommande ska handla om Afrika samt Syd- och Latinamerika.

Formatet är mindre än vad fotoböcker brukar vara, det här är ingen coffeetablebok. Även pappersvalet gör sitt för helhetsintrycket; det matta papperet återger bilderna fint och passar ämnet bra.

Drömmen om ett bättre liv är en viktig skildring. Jag hoppas att den når ut och blir läst.

Klara Johansson