M/S Skånes besättning deltog i räddningsinsats

Ett mudderverk med tre personer ombord slog runt inne i hamnbassängen i Trelleborgs hamn i onsdags. Foto: Dennis Holmgren Wänberg

Ett mudderverk med tre personer ombord kantrade inne i hamnbassängen i Trelleborg i onsdags. Besättningsmedlemmar från Stena Lines passagerarfärja M/S Skåne deltog i räddningsinsatsen.  

I onsdags eftermiddag larmades räddningstjänsten i Trelleborg om att en arbetsbåt med en grävmaskin på hade kantrat inne i hamnbassängen, och att tre personer fallit i vattnet.

Besättningsmedlemmar från M/S Skåne deltog i sökarbetet, vilket Sjöfartstidningen var först att berätta om. En av dem som deltog är matrosen Dennis Holmgren Wänberg.

– Vi satt i dagrummet och väntade, vi skulle precis gå hem, när vi såg poliser köra omkring i hamnen och leta på pirarna. Vi satte på internradion och hörde att det var en båt som hade gått runt inne i hamnen. Vi visste inte hur många de var ombord, om de föll i vattnet eller var de befann sig, berättar han för Sjömannen.

Annons

”Vi satte på internradion och hörde att en båt gått runt inne i hamnen”

Han och kollegorna gick upp på däck och mötte där överstyrman som behövde några personer för att bemanna en av M/S Skånes livbåtar. 

– Jag och tre kollegor förberedde och sjösatte en livbåt. Sedan fick vi order från bryggan om att söka av inne i hamnen. Vi hjälpte också till att köra ut dykare och luftpaket till hamnens arbetsbåt som användes som bas för dykarna, säger Dennis Holmgren Wänberg.

M/S Skånes FRB (Fast Rescue Boat) deltog också i räddningsinsatsen. Även livbåtar från TT-Lines färjor deltog i sökandet.

”Vi fick order om att söka av inne i hamnen”

Efter två timmar avbröts sökandet. Två av de tre personerna ombord på den kantrade arbetsbåten hade då räddats ur vattnet. Den tredje personen saknades. Dennis Holmgren Wänberg och övriga som deltagit i sökinsatsen samlades för briefing med räddningstjänst och polis.

Vad tänker du såhär efteråt?  

– Man var ju förberedd på det värsta, och det är jobbigt att en person fortfarande saknas. Det som känns bra är att vi väldigt snabbt kunde samla ihop folk och få först FRB och sedan en livbåt i sjön. Det känns bra att vi kunde hjälpa till, säger Dennis Holmgren Wänberg. 

Dennis Holmgren Wänberg, matros på Stena Lines M/S Skåne. Foto: Dick Gillberg