1750 behövs inom tre år

Caj Luoma. Foto: Klara Johansson

Sjöfarten satsar stora resurser på kompetensförsörjning, enligt Caj Luoma på Transportföretagen. 

– Men vi har en flaskhalsproblematik kopplat till praktikplatser, säger han. 

Texten ingår i ett större reportage om rekrytering. Övriga texter finns här, här, här, här och här

Enligt branschorganisationen Transportföretagens senaste mätning kommer 242 matroser och 179 motormän att behöva rekryteras inom svensk sjöfart de kommande tre åren. Siffrorna baseras på intervjuer med rederier och presenteras i rapporten Tempen på sjöfarten.

Nu var timingen för mätningen väldigt olycklig – rapporten blev klar en vecka innan pandemin var ett faktum våren 2020. Men Caj Luoma, ansvarig för kompetensförsörjning på Transportföretagen, tror att siffrorna fortfarande stämmer hyfsat.

Annons

– Man får se dem med viss försiktighet. Men jag träffar regelbundet rederier och mitt intryck är att det finns efterfrågan på driftmanskap och att arbetsmarknaden är god, säger han. 

”Man får se siffrorna med viss försiktighet”

Intendenturpersonal stod före pandemin för 43 procent av de totalt 1750 personer i olika befattningar (manskap och befäl) som bedömdes behöva rekryteras de närmaste tre åren. Hur dagens behov ser ut är enligt Caj Luoma svårt att säga.

– Det är svårt att bedöma hur pandemin påverkat den här gruppen, säger han. Men risk finns att flera i de här yrkesgrupperna hittat andra arbeten under pandemin.

Transportföretagen driver sedan 2014 kampanjen Satsa på sjöfart, som med webbsida och sociala medier visar upp branschen och de yrkesroller som finns. Syftet är att locka ungdomar att söka sjöfartsutbildningar.

Ger kampanjen effekt?

– Det är svårt att säga vad som leder till vad. Det är aldrig en ensam aktivitet som gör skillnad, utan en kombination. Vi vill tro att den gör skillnad. 

De senaste åren har antal sökande ökat till sjöfartsutbildningarna såväl på gymnasie- som högskolenivå. Varje år går i runda slängar 100 elever ut från sjömansgymnasierna. Vart tar de vägen? Hur många stannar i yrket? Det pågår diskussioner om att undersöka genomströmningen i branschen.

– Lampan lyser på frågan. Vi vill få bättre koll. Vi behöver titta närmare på sjöfartens förmåga att attrahera personal och var de hamnar. Om de försvinner till andra branscher så är det förstås intressant att undersöka varför de lämnar sjöfarten, säger han.

När det gäller bristen på matroser och motormän, säger Caj Luoma att sjöfarten satsar stora resurser på kompetensförsörjning. 

– Det finns en inneboende vilja i branschen. Vårt intryck är att rederier vill hitta svensk kompetens. Men vi har en flaskhalsproblematik kopplat till praktikplatser. De som går en utbildning måste få praktik. Här pågår ett intensivt arbete och SUI gör ett fantastiskt arbete.

Rekommenderar du unga idag att välja en sjöfartsutbildning?

– Absolut. Som jag ser det står hela transportbranschen inför en stor omställning. Det inkluderar alla yrkesroller i transportsektorn. Digitalisering, miljöfrågor och till viss del pandemin påverkar och leder till förändringar. Tycker man att det låter spännande, ja då är sjöfarten en bransch att söka sig till, säger Caj Luoma och fortsätter:

– Ofta när man pratar framtid så ställs frågan om digitaliseringen kommer göra att jobben försvinner. Men nej, vi ser det inte så. Yrkesroller kommer att förändras men de försvinner inte, säger han.