299 sägs upp från Tallink Silja

Silja Symphony. Foto: Tallink Silja/Marko Stampehl

Nästan 300 personer kommer att sägas upp från Tallink Silja. 

– Det är djupt tragiskt att så många anställda drabbas, säger Oskar Lindskog, ombudsman i Seko sjöfolk.

Idag avslutades förhandlingarna om arbetsbrist i Tallink Silja, vilket bland annat Sjöfartstidningen rapporterat om

I maj lades ett varsel om arbetsbrist som berörde totalt 450 personer, varav 350 på Seko sjöfolks avtalsområde. Nu står det klart att 299 personer i manskapsbefattning kommer att sägas upp. Det rör sig om ombordanställda på fartygen Silja Symphony och Galaxy.

– Även om vi i förhandlingarna lyckats rädda över 50 anställningar, så är det djupt tragiskt att så många berörs, säger Oskar Lindskog, ombudsman i Seko sjöfolk, till Sjömannen.

Annons

Han berättar att facket i förhandlingarna fått igenom förlängd förtursrätt till återanställning för dem som sägs upp. Den förlängda återanställningsrätten gäller till minst till och med augusti 2021.

– Både vi och rederiet hoppas ju att verksamheten ombord ska komma igång igen, och att rederiet ska behöva återanställa personal, säger Oskar Lindskog.

Erika Janson, kommunikationschef på Tallink Silja, säger till Sjöfartstidningen att uppsägningarna beror på de fortsatta finska restriktionerna när det gäller resandet mellan Sverige och Finland. Men det finns vissa positiva tecken.

– Vi hoppas hela tiden att Finland ska komma med ett annat besked så att vi kan komma igång igen. De har lättat så sakteliga på restriktionerna, de utökar undantagen hela tiden och på Stockholm–Åbo har vi sett en ökning av antalet passagerare även om det går långsamt, säger hon till tidningen.