72 sägs upp från Cinderella

Cinderella. Foto: Jens Arvelin

72 anställda på Seko sjöfolks avtalsområde sägs upp från Viking Line. De som berörs kommer att få besked av arbetsgivaren. 

Viking Line varslade i mars om arbetsbrist för personal ombord på Cinderella. Nu är förhandlingen om arbetsbrist avslutad och rederiet meddelar att man säger upp 72 anställda på Seko sjöfolks avtalsområde. 

– Det är oerhört beklagligt att det blir såhär. Jävligt tråkigt rent ut sagt, säger Bent Björn-Nielsen, sektionsordförande för Seko i Viking Line.

De som sägs upp kommer att få skriftligt besked av arbetsgivaren. Seko sjöfolk har förhandlat fram förlängd återanställningsrätt för medlemmar. 

Annons

Förhandlingen om arbetsbrist är avslutad men fler förhandlingar väntar.

– Vi är överens med arbetsgivaren om att tillsammans arbeta för att skapa förutsättningar för att så många som möjligt ska kunna återanställas, säger Bent Björn-Nielsen. 

Oskar Lindskog, ombudsman i Seko sjöfolk, har varit med under förhandlingarna i Viking Line.

– Det är bara att beklaga att rederiet valt den här vägen. Att de väljer den här omfattningen, att säga upp så många, är väldigt anmärkningsvärt. Vår uppfattning är att det knappt går att bedriva trafik med den bemanning som är kvar, säger han. 

Förhandlingarna har enligt Oskar Lindskog skett i god anda. Samarbetet fungerar bra och har gjort så under hela pandemin. 

– Vi är ju knappast positiva till att rederiet vill säga upp våra medlemmar, och det speglar såklart stämningen under förhandlingarna. Men utan det goda partssamarbete som vi ändå har, så hade rederiet behövt säga upp personal mycket tidigare och i större omfattning, säger han. 

”Vi är knappast positiva till att rederiet vill säga upp våra medlemmar”

Liksom Bent Björn-Nielsen påpekar Oskar Lindskog att loppet inte är kört. Parterna är skriftligt överens om att fortsätta försöka hitta lösningar som kan leda till återanställningar.

– Nu startar klockan för vår del, i och med att uppsägningstiden börjar ticka. Det kommer att pågå förhandlingar kontinuerligt i flera olika grupper för att hitta lösningar som gör att rederiet kan återanställa så många som möjligt, säger Oskar Lindskog. 

En förutsättning för det är att pandemiläget gör det möjligt att bedriva trafik. Bent Björn-Nielsen är hoppfull. 

– Det börjar ljusna. Nu fick vi frakten på Cinderella hela maj och i juni kör vi igång med sjudagarstrafik. Jag hoppas att vi får en kanonsommar och att vaccineringen kommer igång ordentligt. Jag hoppas och tror att många kommer att kunna återanställas framöver, säger han.