Almega förhalar avtalsförhandlingar

Stridsåtgärder i skärgården rycker närmare efter att Almega förhalar förhandlingarna. Arkivbild från strejken 2013, bilden är beskuren. Foto: Magnus Glans

Almega förhalar förhandlingarna om skärgårdsavtalet – trots att Seko erbjuder att skjuta på stridsåtgärderna.

Under onsdagen träffades parterna tillsammans med medlare i Stockholm. Men istället för att lägga fram ett förberett bud uppmanade medlarna parterna att uppta direktkontakt i förhandlingsarbetet.

Seko svarade att förbundet är villigt att fortsätta förhandla medan Almega var mer tveksamma under rådande situation.

Annons

Seko valde då att erbjuda att skjuta på de varslade stridsåtgärderna i steg 1 som ska träda i kraft på fredag den 3 november, klockan 12.00, till den 10 november om Almega återgår till förhandlingsbordet.

Men trots detta ville inte Almega svara direkt på frågan om de ville återvända till förhandlingsbordet.

– De bör svara senast i morgon förmiddag om vi ska skjuta på varslet på fredag, säger ombudsman Chang Strömberg på Seko sjöfolk. Jag tycker det är mycket anmärkningsvärt att en arbetsgivarorganisation eventuellt inte vill förhandla och att man, som vi förstår, kräver både ungdomslöner och rätten att säsongsanställa nästan året om för att gå med på låglönesatsningen i årets avtalsförhandlingar. Man kan inte undgå misstanken att man företräder endast en mindre skara medlemsföretag med sitt agerande.

Läs mer: Seko varslar om strejk i skärgården