Andra E-Flexerfärjan Karlskrona-Gdynia

Stena Ebba, Stena Lines andra E-Flexerfärja på sträckan Karlskrona-Gdynia. Foto: Stena Line

Stena Lines andra E-Flexerfärja har sjösatts på Karlskrona-Gdynia linjen. Stena Ebba döptes under en ceremoni i Karlskrona i veckan.

I september i fjol introducerades systerfartyget Stena Estelle, och med Ebba har Stena Line nu två nya fartyg på linjen Karlskrona-Gdynia. 

Stena Ebba döptes traditionsenligt genom att en flaska champagne krossades mot skrovet, och den som höll i dopet var Blekinges landshövding Ulrica Messing som är fartygets gudmor. 

Stena Ebba är en av rederiets största färjor i Östersjön, hon rymmer 1 200 passagerare och 200 lastbilar. Fartyget har 3 600 längdmeters lastyta. Färjan är helt ny och har anlänt direkt från varvet. Den sägs vara energieffektiv och mer hållbar, tack vare en optimerad skrovdesign och möjlighet att använda landström i hamnarna vilket minskar utsläppen.

Annons

– Genom invigningen av Stena Ebba och även introduktionen av systerfartyget Stena Estelle, inleder vi en ny fas i utvecklingen av vår region. Vi är så glada över att kunna erbjuda våra kunder de modernaste färjorna på marknaden. Moderniseringen av vår flotta kommer att möjliggöra en kraftig kapacitetsökning vilket är viktigt inte bara för oss och våra kunder utan även för hela regionen och länderna vi kopplar samman, säger Marek Kiersnowski, regionchef för Baltic Sea South hos Stena Line i ett pressmeddelande.

Stena Line har under senare år satsat på att modernisera färjelinjen Karlskrona-Gdynia. I juni 2022 flyttades verksamheten till den nya färjeterminalen i Gdynia, vilket gör plats för 240 meter långa fartyg och samtidigt möjliggör utveckling av intermodala lösningar genom närheten till järnvägsräls.

Stena Line har funnits på linjen Karlskrona-Gdynia i mer än 25 år.