Han räddade ångbåten Carl Johan – nu firas 150 år

Lennart Holm i sitt museum i Romanäs utanför Tranås med ångbåten Carl Johan, som firar 150 år 30 juni. Foto: Ann-Christine Antonsson

30 juni är det 150 år sedan den gamla ångbåten Carl Johan sjösattes vid Stallberga i sjön Sommen. Ångbåten har fått ett eget museum i Romanäs utanför Tranås, som drivs av fd sjömannen och Seko sjöfolk-medlemmen Lennart Holm.

1874 sjösattes ångbåten Carl Johan från Motala Mekaniska Werkstad i Sommen. Den togs senare ur trafik, blev kafé och förföll. Seko sjöfolkmedlemmen Lennart Holm räddade den för eftervärlden och på söndag firas fartygets 150-årsdag.

Carl Johan-museet ligger inrymt i en stor gammal ladugårdsbyggnad i Romanäs utanför Tranås. Lennart Holm har drivit det sedan millennieskiftet, men ångbåten Carl Johan köpte han långt tidigare, 1987. Den hade då använts som kafé.

– Det tog mig två år att plocka ner den och numrera alla delar. I dag finns i stort sett hela båten på museet, säger Lennart Holm till Tranås tidning.

Annons

Det blev över 2 000 stora skruvar och 5 000 nitar till skrovet att pyssla med.

Carl Johan-museet är först och främst ett ångbåts- och sjöfartsmuseum, men har genom åren även utökats med teknik, konst och nostalgi i allmänhet. Jubileumet ska firas nu på söndag 30 juni i museet med både boksläpp och speciellt inbjudna gäster som har anknytning till båten.

Boken som samtidigt släpps är Lennart Holms egen diktsamling ”Dikter i urval – Dikter för alla”. Lennart har varit medlem i Seko sjöfolk sedan 1963 och inspirationen till sina dikter har han bland annat hämtat från sina 49 år till sjöss. Han har varit motorman men jobbade också på däck när det behövdes.

– Det handlar mycket om sjön, barndomen, familjen, kärleken och en hel del annat, säger han.

Museet har öppet för allmänheten varje söndagseftermiddag hela sommaren.

Lennart Holm med ångbåten Carl Johan, som firar 150 år 30 juni 2024. Här i Carl Johan-museet i Romanäs utanför Tranås. Foto: Ann-Christine Antonsson