Anmäl om du blivit smittad

Om du drabbats av covid-19 i samband med jobbet är det viktigt att göra en anmälan om arbetsskada. Foto: Elena Moshvilo/Unsplash

Har du drabbats av covid-19 och misstänker att du blivit smittad i samband med jobbet? Då ska du göra en arbetsskadeanmälan.   

Du som misstänker att du smittats av covid-19 i samband med arbetet – antingen ombord eller när på väg till eller från arbetet – uppmanas att göra en anmälan om arbetsskada. Enligt ombudsman Mikael Lindmark är det viktigt av två skäl.

– Dels ska statistiken bli rätt. Det handlar inte om att sätta dit arbetsgivarna, men vi måste kunna påvisa att smittspridningen skett trots att man vidtagit restriktioner och skydd. Om ingen anmäler kan arbetsgivarna påstå att åtgärderna de vidtagit haft sådan effekt att ingen i besättningen smittats i samband med arbete. Det är ju helt fel, säger han.

Det andra skälet gäller om sjukdomen blir långvarig eller leder till komplikationer i framtiden.

Annons

– Anmäler man inte så riskerar man att stå utan ersättning om sjukdomen leder till så allvarliga men att man inte längre kan tjänstgöra, behöver gå ner i tjänstgöringsgrad eller byta befattning. För att få en arbetsskada godkänd måste det finnas en anmälan i botten, säger han.

Anmäl så snart som möjligt. Lättast är via anmalarbetsskada.se

– Hade man covid-19 i våras går det fortfarande att anmäla. Men ju fortare desto bättre, säger han.