Arbetsmiljön i fokus för nya skyddsombud

Under fyra dagar fick kursdeltagarna lära sig om arbetsmiljölagen och annat matnyttigt.

21 skyddsombud från sju olika rederier har i veckan gått Fartygsmiljöutbildning steg 1 i Göteborg. 
– Med hjälp av den här kursen känns det som att jag kan göra ett bra jobb som skyddsombud, säger Henrik Bengtsson, matros på Finnlines.

Under fyra fullmatade dagar har deltagarna fått lära sig om arbetsmiljölagen, fartygssäkerhetslagen, vad det innebär att vara skyddsombud, hur man gör en riskbedömning och mycket mer.

Henrik Bengtsson, matros på Finntrader, blev utsedd till skyddsombud på sin arbetsplats under våren.

– Jag har lärt mig mycket under kursen, säger han. Mycket av det som det pratats om här kan man relatera till, man har hört om det från olika håll. Att få bättre koll på Arbetsmiljölagen, och veta var man ska leta information i olika ärenden har också varit väldigt bra.

Annons
Henrik Bengtsson, matros, Finnlines.

Henrik Bengtssons filosofi är att han vill försöka lösa de problem som kan uppstå ombord på det lokala planet i största möjliga mån.

– Jag har ju huvudskyddsombudet jag kan rådfråga, säger han. Sedan, om man behöver mer stöd, är det ju bra att kunna vända sig till facket centralt.

Han tycker att uppdraget som skyddsombud är givande.

– Jag gillar att hjälpa andra, säger han. Man utvecklas själv genom att lära sig nya saker, och det känns bra att lära sig mer om jobbet. Inte bara sina egna arbetsuppgifter utan även kollegornas, så att man kan stötta där det behövs.

Taru Ranne är motorman på Mecklenburg-Vorpommern hos Stena Line. Hon tog ett vikariat som motorman hos Stena förra sommaren, och fick ganska snart en fast tjänst. Under våren utsågs hon till skyddsombud, ett uppdrag hon drar igång med i början av maj.

Taru Ranne, motorman, Stena Line.

Taru Ranne gick utbildningen till skyddsombud för drygt tio år sedan, under sin förra vända till sjöss. Däremellan jobbade hon i land under några år. Hon tycker att en hel del har förändrats.

– Det känns som att det tillkommit en del, säger hon. Det är väldigt bra att gå kursen igen för att få koll på vad som gäller nu. 

Taru Ranne jobbar som ensam kvinna i maskin.

– Än så länge, påpekar hon. Jag trivs oerhört bra på Mecklenburg-Vorpommern, jag har blivit så väl mottagen av kollegorna här. Vi är ett gäng bestående av mixade nationaliteter i maskin, och det passar mig väldigt bra. 

Utifrån kunskaper hon skaffat sig under kursen, har hon identifierat flera områden där hon som skyddsombud skulle kunna göra en insats.

– Det finns en del som behöver ses över ur arbetsmiljösynpunkt, till exempel är luften nere i maskin inte så bra, säger hon. Där skulle man vilja se vad som inte fungerar. Det kan också handla om enkla grejer som att höjden på arbetsbänkar kan behöva anpassas i vaskrummet. Det är enkla men viktiga detaljer som måste fungera.

Fredrik Hallgren, kocksteward, Forsea.

Fredrik Hallgren jobbar som kocksteward på Forsea. Han har varit ställföreträdande skyddsombud tidigare, men är från i år vald i egen person. På hans båt har ett skyddsombud tidigare haft ansvar för både däck 4 och däck 5, men nu kommer Fredrik att ta över ansvaret för däck 5.

– Det känns jättebra! säger han. Däck 4 är café och shop, däck 5 är restaurang, kök och disk så det är ganska olika verksamheter. Det känns väldigt bra att vi har fått utökat skyddsombuden så att vi täcker alla områden ombord.

Han tycker att innehållet på kursen varit givande.

– Det är en hel del frågor som uppstått utifrån det vi lärt oss här som jag ska kolla upp när jag är tillbaka på jobbet, säger han. Jag ser verkligen fram emot att jobba tillsammans med de andra skyddsombuden ombord, i maskin och på däck 4. Det skapar en gemenskap att göra det här tillsammans, att se vad andra har för bekymmer och se om man kanske kan lösa det ihop. 

Ett konkret exempel han tar upp är stekningen i köket. 

– Har man stått vid stekbordet i några timmar är man ganska tjock i halsen efteråt, säger han. Det borde nog göras någon mätning av luften där. 

Fredrik Hallgren tycker att samarbetet med cheferna fungerar bra, och är glad över att de som skyddsombud har högt förtroende från chefshåll.

– Jag är ju hela däckets skyddsombud, även chefernas, säger han. Man jobbar ju för att det ska fungera bra för alla. 

I Fartygsmiljöutbildning steg 1 deltog den här gången skyddsombud från Viking rederi, Finnlines, Stena Line, TT-line, Rederi Eckerö, Forsea och Ornö sjötrafik.