Årets kulturpristagare brinner för sjömansidrott

Lasse Hult, mångårigt platsombud för HKF i Rotterdam och Göteborg, får Seko sjöfolks kulturpris i år. Foto: Jonas Forslind

En eldsjäl och glädjespridare som troget tjänat sjöfolket i hittills fyra decennier. Seko sjöfolks kulturpris går i år till Lars Hult, tidigare platsombud inom Handelsflottans kultur- och fritidsråd, HKF.

Priset delades ut på Seko sjöfolks representantskaps årsmöte tidigare i veckan. 

– Lasse Hult personifierar allt det som HKF och arvtagaren Sjömansservice står för i sjöfolkets tjänst, sa ombudsman Peter Skoglund som delade ut priset till en märkbart glad och stolt pristagare. 

– Jag saknar ord. Tänk att jag får stå här, sa Lasse Hult från scenen.

Annons

I sitt tacktal betonade han att HKF:s och Sjömansservices arbete är både viktigt och givande. 

– Man får så otroligt mycket tillbaka från sjöfolket, sa han. 

Lasse Hult anställdes 1980 i dåvarande Handelsflottans kultur- och fritidsråd, HKF. Dessförinnan hade han seglat som elektriker, så kallad trikare, på bland annat Svenska Lloyds M/S Saga på traden Göteborg– Tilbury. Sagas besättning var aktiv inom sjömansidrotten och av motiveringen som lästes upp vid prisutdelningen fick vi veta att Lasse deltog med liv och lust i fartygets fotbollslag.

Som platsombud inom HKF blev sjömansidrott ett av Lasses paradnummer. Han har också i alla år uppmuntrat sjömän att läsa och varit en outtröttlig ambassadör för Sjömansbiblioteket.

Lasse började som platsombud på anläggningen Rosenhill i sin hemstad Göteborg. Efter några år flyttade han till Rotterdam där han tjänstgjorde till 1987. Därpå följde två år i den japanska hamnen Kobe där han bland annat mötte många Walleniusseglare. Efter några år tillbaka på Rosenhill återvände han till Rotterdam 1992 och blev kvar där som platsombud fram till 2013 då han formellt gick i pension. Fast mest på pappret. Lasse förhalade till Halland där han numera betjänar sjömän på fartyg i de halländska hamnarna. 

I motiveringen till årets kulturpristagare beskrivs Lasse Hult som en eldsjäl och glädjespridare som troget tjänat sjöfolket i hittills fyra decennier. Som en bonus sägs han under årens lopp ha fått myriader svenska sjömän att skratta gott åt hans ymniga flöde av göteborgsvitsar och andra muntra historier.

Seko sjöfolks årliga kulturpris om 25 000 kronor delas ut av Stiftelsen Seko sjöfolks kulturstipendiefond. Stiftelsens ändamål är att förbättra insikten och kunskapen om sjöfolkets skiftande arbets- och levnadsförhållanden, och priset går till en person som utfört kulturellt arbete som tjänat detta syfte.