”Återinför avdragsrätten på fackavgifter”

Foto: Freeimages.com

Låt fackets medlemmar dra av medlemsavgiften från inkomsten de ska betala skatt för. Det kräver Kommunals ordförande Tobias Baudin och Unionens ordförande Martin Linder i ett debattinlägg i Aftonbladet

Efter valet 2006 tog regeringen bort avdragsrätten på fackavgifter. Nu är det hög tid att återinföra den, menar debattörerna.

Deras argument är att arbetsgivare fortfarande får göra avdrag för sin avgift till arbetsgivareorganisationer, att Sverige befinner sig i ett bra ekonomiskt läge, samt att fackligt engagemang och medlemskap är en förutsättning för den svenska modellen.

”Partsmodellen bygger på starka fackföreningar och arbetsgivareorganisationer som gemensamt tar ansvar för att arbetsmarknaden fungerar”, skriver de och efterlyser lika villkor för parterna.

Annons

Chang Strömberg, kassör i Seko sjöfolk, tycker att förslaget om att göra fackavgiften avdragsgill låter vettigt.

– Det vore högst rimligt att ha en motsvarande möjlighet till avdrag för anslutning till facklig organisation på samma sätt som finns för arbetsgivarna. De har visserligen gjort detta genom bolagisering och därmed kunnat göra avdrag i sin bokföring, men sådan skatteplanering kan en ideell förening som facket och dess medlemmar inte göra. En neutralitet på detta område borde alla förstå är rättvis, säger han.