Atlantic Conveyor till upphuggning i Alang

Som sista G3:a i drift kördes Conveyor upp på stranden i Alang i början av oktober. Hon hade sällskap av Cartier som anlände en dryg vecka tidigare. Foto: Peter Rautiainen

ACL har strandat de två sista G3:orna i Alang. Peter Rautiainen, kock, var med på Atlantic Conveyors sista resa.

– Vi låg drygt fyra mil utanför stranden när vi fick meddelanden om att köra in. Maskin satte högsta fart framåt, runt 18 knop. Det kändes egentligen ingenting i båten när hon stannande, farten minskade bara och hon sögs fast, berättar han.

Det var i förra veckan som Conveyor anlände till nordvästra Indien efter en sista kommersiell tur till Dakar för att lossa bilar.

– Först låg vi still i två dagar en bit från Alang när myndigheter och de som köpt båten var ombord och inspekterade, sedan fick vi tillåtelse att lägga oss för ankar utanför stranden.

Klockan fem på morgonen kom sedan klartecken från Alangs trafikledning och Conveyors sista rutt kunde tas ut – rakt upp på land.

Annons

Inne vid stranden finns runt 300 fartyg som är i olika stadier av demontering och återvinning, däribland Atlantic Cartier som kördes upp för upphuggning en dryg vecka tidigare än Conveyor.

– När vi hade stängt ned allt blev vi hämtade med en livbåt vid fartyget. Alla i besättningen hade packat sina privata grejer, allt annat var kvar, även en del proviant i förråden i byssan.

Innan besättningen åkte vidare till tull- och immigrationsmyndigheterna passade Peter Rautiainen på att ta några bilder. Den tidiga morgonen ger en drömsk känsla åt stranden och fartyget men i verkligheten är sanden smutsig och förorenad.

­– Det är inget ställe man åker till på semester direkt. Men visst kändes det lite vemodigt att lämna fartyget. Sammantaget var det en rolig resa, en sista resa med gänget, säger han.