Avtalsförsäkringar ger mer i fickan

Joachim Sahlberg. försäkringsinformatör på Seko Väst, kan komma till ditt fartyg i Västra Götalandsregionen eller Halland för att informera om avtalsförsäkringar. Arbetar du i en annan region kan han ändå svara på frågor över telefon eller förmedla kontakt till en annan försäkringsinformatör. Foto: Jörgen Tiger
Annons

Har du koll på dina avtalsförsäkringar? Joachim Sahlberg, försäkringsinformatör på Seko Väst, kan komma till ditt fartyg eller rederi och berätta vad som gäller.

Joachim Sahlbergs område sträcker sig från Strömstad i norr till Laholm i söder. Arbetar du i en annan region kan han svara på frågor över telefon eller förmedla kontakt till en annan försäkringsinformatör.

– Det finns omkring 2000 sjömän som arbetar på Seko sjöfolks avtalsområde inom Västra Götaland och Halland och enligt erfarenhet vet jag att alla inte har full koll på avtalsförsäkringarna, säger han.

Något som är lätt att gå miste om är exempelvis den kompletterande ersättning man kan få vid sjukdom genom avtalsgruppförsäkringen, AGS.

Annons

– Det är 10 procent mer av lönen i ersättning om man anmäler till AFA försäkring från den 15:e dagen. Arbetsgivaren anmäler till Försäkringskassan efter 14 dagars sjukfrånvaro men arbetstagaren måste själv anmäla till AGS för att få ut den kompletterande ersättningen. AFA försäkring sköter även pensionsbetalningarna till Fora under sjukskrivningsperioden, berättar Joachim.

Skulle sjuktiden bero på en arbetsskada kan Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA, ge rätt till full lön, ersättning för vårdbesök och eventuella mediciner.

– Något att tänka på vid arbetsplatsolyckor är att man dokumenterar olyckan och skador som man blir sjukskriven för. Ta gärna foto.

Nu på fredag, 15 mars, ska Joachim Sahlberg ge information på mötet för Stena Lines klubbsektion. Han kommer också vara med på medlemsutbildningen som Seko sjöfolk ordnar för besättningen för Stena Vision i maj.

– Men jag kommer gärna och besöker andra arbetsplatser. Hör av er för att boka in en tid som passar, en arbetsplatsträff eller uppstartsmöte är ett perfekt tillfälle. Det spelar ingen roll om ni är få eller många personer på plats, jag kommer till er ändå, säger Joachim Sahlberg.

Om man vet med sig att man missat att söka ersättning ur avtalsförsäkring är det inte heller försent, tipsar han. Flera av avtalsförsäkringarna sträcker sig bakåt i tiden och det finns goda möjligheter att ansöka om ersättning i efterhand.

Det är även viktigt att veta att avtalsförsäkringarna gäller för samtliga anställda inom avtalsområdet. Man behöver inte vara medlem i facket för att utnyttja dem, berättar Joachim Sahlberg.

– Av samma anledning är mina informationsmöten öppna för alla, säger Joachim Sahlberg.


De olika avtalsförsäkringarna är:

  • Avtalsgruppförsäkring (AGS)
  • Trygghetsförsäkring (TFA)
  • Föräldrapenningtillägg (FPT)
  • Försäkring om avgångsbidrag (AGB)
  • Avtalspension SAF-LO
  • Tjänstegrupplivförsäkring (TGL)
  • Premiebefrielseförsäkring

Du kan kontakta Joachim Sahlberg på 076-144 57 91, eller joachim.sahlberg@seko.se

Läs även mer på Seko sjöfolks hemsida.