Baltic Bright säljs

Baltic Bright utanför norska kusten. Bilden är från 2015 när fartyget gick i en tidigare charter. Foto: Magnus Nilsson

Roro-fartyget Baltic Bright säljs till åländska Godby Shipping. Fartyget ägs idag av Skärhamnsrederiet Charterfrakt Baltic Carrier AB och överlåts till sin nya ägare i sommar.

Fartyget är Charterfrakts sista. Försäljningen leder till total arbetsbrist i rederiet och åtta personer på Seko sjöfolks avtalsområde sägs upp. 

Baltic Bright har idag svensk flagg. 

– Efter vad jag hört nu så verkar det luta åt finsk flagg framöver, säger Peter Skoglund, ombudsman i Seko sjöfolk. Han fortsätter: 

Annons

– Det vore beklagligt om fartyget lämnar det svenska skeppsregistret. Det positiva är att de nya ägarna inte har en besättning som står och väntar, och att det finns signaler på att de vill anställa delar av nuvarande besättning. Jag hoppas att de erbjuds en övergång till de nya ägarna.

Mats Pettersson, vd för Charterfrakt, förklarar försäljningen med att rätt tillfälle gavs. Det fanns intresserade köpare och chartern för det finska skogsbolaget UPM tar slut framöver. 

– Det jobbiga är att behöva säga upp folk, det gör ont. Vi har folk som seglat för oss väldigt länge. Om några av våra anställda får fortsätta ombord så är jag lycklig, säger han. 

”Det jobbiga är att behöva säga upp folk”

Peter Skoglund menar att det är beklagligt på flera sätt om Baltic Bright försvinner från den svenska handelsflottan. 

–  Nu finns det knappt några verksamma redare av den gamla stammen kvar. Alltså redare som likt Dag Engströms Rederi och Charterfrakts Ture Axelsson och Mats Pettersson alltid lyckats köra helsvenskt trots tuffa tider och hållit TAP-försäljarna stångna. Charterfrakt tillhör väl bland de sista storsjöredarna som seglar helsvenskt, säger han.

”det finns knappt några verksamma redare av den gamla stammen kvar”

Skillnaden mellan den gamla stammen och dagens redare är, enligt Peter Skoglund, att dagens redare söker de billigaste besättningarna och gör allt för att öka vinsten lite till. 

– Det vinstmaximeras så in i h-e och sedan gnyr de ändå att det går dåligt. Redare av den gamla stammen arbetade inte så, och de lyckades skapa hyggligt stora vinster ändå. Det är mycket hedervärt, säger han.