Belönad för mer rättvist trafikpussel

Mikael Severin trivs bra fartygen i Stockholms skärgård. Foto: Peter Påhlman

Ojämn arbetsbelastning fick matros Mikael Severin att börja se över turlistor och arbetsscheman på Waxholmsbolagets V-båtar. Resultatet blev ett helt nytt trafikprogram och i år fick han Sjömanshusstiftelsens arbetsbelöning för sin omfattande insats.

Mikael Severin gick ut Sjömansskolan i Stockholm 2003 och har sedan examen jobbat inom skärgårdstrafiken. Att arbetsbelastningen mellan båtarna var mycket ojämn upptäckte han tidigt. En del kunde jobba tre helger av fyra, medan andra bara arbetade varannan. Sista båten in till Strömkajen på kvällen hade oftast första turen ut på morgonenen och det kunde vara stor skillnad på arbetsdagarnas innehåll.

– Hade man otur och hamnade på ”fel båt” fick man jobba jättemycket, medan det var betydligt lugnare på andra. För kafeteriapersonalen blev det här väldigt tydligt. Där kunde vissa ha fyra ganska lugna timmar in till Stockholm sju morgnar av åtta medan andra så gott som alltid gick första turen från strömkajen med båten full av turister, säger Mikael.

Riktigt tydlig blev orättvisan när han kom till Vaxö 2009.

Annons

”morgonmänniska har jag aldrig varit”

– Vi började 05.10 fem dagar i veckan medan andra låg vid Strömkajen med första turen klockan åtta. Någon morgonmänniska har jag aldrig varit så jag började fundera på om man inte kunde jämna ut turerna. Men det var förstås inte bara för min egen skull jag ville göra det här. Ett mer omväxlande trafikprogram skulle även leda till en mer rättvis arbetsfördelning.

Men att skapa balans i sjötrafiken blev ett digert arbete. Förutom hänsyn till båtarnas tidtabeller och anslutande kollektivtrafik i hamnarna måste arbetsbestämmelser och vilotidsregler följas. Mikael berättar att det blev åtskilliga timmar framför datorn under ledigheter och sena nätter och det tog ett par år av pusslande innan han hade ett färdigt förslag.

– Jag visade det för ansvarig på Waxholmsbolaget och han blev intresserad. Men när det var på gång att införas slutade han och det hela rann ut i sanden.

Ett par år senare aktualiserades schemafrågan på nytt. Den här gången genom befälhavarna som tröttnat på att de inte fick de raster de enligt avtal hade rätt till. Mikael blev tillfrågad om han inte kunde se över trafikprogrammet igen och komma med ett nytt förslag.

– Jag finslipade på det jag redan gjort och presenterade ett nytt schema som blev godkänt. Sommarschemat infördes 2014 och efter ytterligare något år gjorde man även om höst- och vårturlistan enligt mitt förslag, säger Mikael och fortsätter.

– Jag har inte hört någon som är missnöjd med att trafiken blev mer omväxlande och jag tror att även de som kanske hade det lite bättre innan kan se rättvisan. Under lågsäsong är det lite knepigare att hitta en hundraprocentig modell, så där finns det fortfarande saker att utveckla. Det ska ju inte bara stämma ombord utan också på exempelvis rederikontoret med personalplanering och möjligheter att serva fartygen.

Hur många timmar han totalt lagt ner på det här arbetet vet han inte, men bara finslipningen uppskattar han tog mellan 150 och 200 arbetstimmar. Det som drev honom var utmaningen att hitta en lösning.

”att skapa trafikprogram är lite som att komponera”

– Det var lite som en sport, jag tänkte att det här bara måste gå att få till, säger han. Mina föräldrar jobbade båda som musiklärare och de har alltid sagt att jag är väldigt musikalisk. Jag tror att skapa trafikprogram är lite som att komponera, det finns en rytm i trafiken också.

Mikael har jobbat inom sjöfarten ända sedan gymnasiet, men att han hamnade i branschen var mer en tillfällighet än en önskan om att gå till sjöss.

– I Jakobsberg där jag växte upp var det inte många som tänkte bli sjömän. Men jag var inte så intresserad av att gå samhälle eller natur och då blev det Sjömansskolan istället. Idag uppskattar jag verkligen att jobba på sjön. Det är skönt med alla ledigheter och det är väldigt trevligt när man är ombord.

Under Stiftelsen Sveriges sjömanshus belöningsceremoni tilldelades Mikael 10 000 kronor för sitt arbete med trafikprogrammet. Han kunde själv inte delta vid ceremonin, men Skärgårdsbolagets vice vd, Ludvig Lindqvist, var på plats och berättade vilket omfattande arbete som Mikael gjort.

– Jag tror det är svårt att riktigt förstå hur komplicerat det är att lägga ett sådant här pussel med alla hänsyn som måste tas till anslutande kollektivtrafik i land, turlistor och arbetstidsregler, sa han.

Mikael Severin har även varit en uppskattad krönikör i Sjömannen under flera år.

Läs även: Rekord i arbetsbelöningar